"
<!-- google_ad_section_start -->Poecilotheria regalis - artikkel<!-- google_ad_section_end -->
Poecilotheria regalis - artikkel
Published by Viridovipera Mann
12-09-2008
Standard Poecilotheria regalis - artikkel

Poecilotheria regalis - Pocock, 1899
skrevet av: Viridovipera, Bilder av: Niklas Eriksson

Innledning:
Poecilotheria regalis er en asiatisk trelevende tarantell, som er veldig populær og nokså vanlig i hobbyen. Den er veldig rask og har en veldig potent gift, til tarantell å være. Den er veldig ettertraktet på grunn av sine skjønnhet.


0.1 adult P. regalis

Taksonomi:
Rike: Animalia (Dyr)
Rekke: Arthropoda (Leddyr)
Underrekkem: Chelicerata
Klasse: Arachnida (Edderkoppdyr)
Orden: Araneae (Edderkopper)
Underorden: Mygalomorphae (Primitive edderkopper med 2 par boklunger.
Familie: Theraphosidae (Taranteller/Fugleedderkopper)
Underfamilie: Poecilotheriinae
Slekt: Poecilotheria
Art: regalis

Utbredelse og miljø:
Man finner Poecliotheria regalis i nesten hele den sørlige delen av India. Fra Bombay (Mumbai) i vest til Tirupati (Madras) i øst. Man finner ofte regalis langs det gamle jernbanenettet, siden de ofte kom med i lasten av ved som ble brukt som drivstoff i togene. Dette viser også at regalis er en svært anpassningsdyktig art, som tåler endel variasjoner i klima.

I naturen finner man somregel P. regalis i åpne skogområder, hvor de bor i sprekker og uthulinger i trær. De velger ikke noen spesiell tresort, men tar det første og beste. Dette kan bekreftes ved at de ofte også finnes innomhus, hvor de finner seg tilrette i trange sprekker og hulrom.

Noe som er litt spesiellt med P. regalis, sammenlignet med andre taranteller er at man ofte kan finne flere individer i samme hule, også individer fra forskjellige generasjoner. Grunnen til dette kan være at de under tørkeperioden, da fuktighetstapet gjennom pusting reduseres. Det er også mulig at det skyldes at de sammen kan nedlegge større byttedyr enn de ville klare hver for seg.

Gift og temperament:
Giften til en tarantell er ikke dødlig for et vanlig sunt menneske, det eneste dødsfallet jeg har hørt om var en person som hadde HIV, og derfor et sterkt redusert imunforsvar. Det finnes alikevell arter som har mer potent gift en andre, arter fra den gamle verden (OldWorld, Afrika og Asia) er kjent for å ha mer potent gift enn arter fra den nye verden. Poecilotheria spp er en av tarantell slektene med mest potent gift. Selve bittet vil ikke gjøre særlig mye skade, i enkelte tilfeller kan det skje uten at du merker det, men etter en stund begynner symtomene å melde seg. Symtomene er ofte ekstreme smerter (beskrevet som om noen stikker deg med en brennende kniv), store hevelser som ofte brer seg utover store områder (i Sverige skal det visstnok ha vært et tilfelle hvor legene vurderte å amputere hånden pga hevelsen), man kan også få svært smertefulle kramper, kvalme, respirasjons problemer, uregelmessig hjerterytme og mye mer. Jeg anbefaler virkelig å lese litt bitt-rapporter før man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av en regalis. Noen finner du -her-, eller ved å google "Poecilotheria bite report".

Når det er sagt, så vil jeg også nevne at regalis har fått et litt ufortjent rykte, som sier at de er aggresive. Jeg vil påstå at det er så langtifra sannheten man kan komme. Om de blir skremt eller føler seg truet, springer de så fort de kan inn i hulen sin, om dette ikke er mulig vil de prøve å gjemme seg i en mørk krå eller lignende, om de fortsatt blir forstyrret vil de somregel gå opp i forsvarsposisjon og "slå" etter angriperen med de fremmerste benparene. Det skal endel til for at de biter, men det skal jo også nevnes at det er individuelle forskjeller.

Utseende og kjønnsforskjeller:
Man kan ofte skille regalis fra de andre Poecilotheria artene ved å se på undersiden, hvor de har et hvitt bånd på abdomenet (bakkroppen). Jeg synes det blir litt for vanskelig å legge ut en god beskrivelse på utseende her, men man kan ganske lett skille kjønnene pga at hanner utvilker en ganske blass gråfarge, med veldig svake mønster. Mens hunnene utvilker mønster med sterke kontraster.


1.0 adult P. regalis

I terrariet:
Poecilotheria er gaske lettholdt i terrarium.

Terrarie strls: Til slings funker de store krydderboksene man får i butikken fint, det er bare å lage små luftehull i lokket. Til juveniler kan man bruke større bokser. Til adulte passer det bra med et terrarium som er 20x30x40 ( LxBxH ), men også gjerne større. Høyde er viktigere enn bunnflate.

Tempratur: P. regalis klarer seg fint i vanlig romtemp (rundt 20grader), men kan med fordel ha det litt varmere, opp mot 25grader er bra. Dette kan åpnås ved å varme hele rommet som terrariet står i, en varmematte på siden/bak, eller med en spotlight. Om man bruker ekstra lys så er det greit om man investerer i en timer, så man kan ha en lys syklus på rundt 12timer (12timer lys og 12timer mørke).

Luftfuktighet: Siden området hvor regalis kommer fra både har tørke- og regntid er de svært fleksible med tanke på luftfuktighet, men det anbefales å ha luftfuktigheten på rundt 70-80%. Noe man skal passe på er at det er nok luftgjennomstrømning. Om den fuktige luften står stille forlenge, kan det føre til mugg, noe som disse tarantellene er ganske sensible ovenfor.

Innredning: Som substrat kan man bruke torv (tiurtorv fåes billig hos plantagen), siden denne holder godt på fuktigheten og ikke inneholde noe kunstig gjødsel eller lignende. Av planter kan man stortsett setteinn hva man vil, velg det du synes er penest, plastik funker også. Det viktigste med innredningen er at de har noe loddrett å klatre på, og gjemme seg bak. Jeg bruker korkbark som er satt tett inntil en sidevegg. Tarantellen vil da mest sansynlig spinne seg en tunell bak barken med utgang på toppen. Man kan også bruke små trestammer, greiner og korkbarkrør, om man får tak i det. Ellers er det veldig viktig å ha en vannskål, som alltid er fyllt med rent vann, dette er spesiellt viktig om man har høyere tempraturer.

Mat: Denne arten spiser som andre arter insekter i riktig størrelse. Kakerlakker, sirisser, gresshopper, melorm, zophobas osv. Det kan med fordel også brukes flygenede mat, noe som er veldig underholdene. Jeg mater mine slings kun på bananfluer for tiden, noe som fungerer svært bra!

Avl:
Poecilotheria regalis kan man egentlig parre året rundt, man trenger bare et kjønnsmodent par. Til parringen setter man hunnen i et større terrarium, hvor hun får bruke et par dager på å finne seg tilrette. Så tilsetter man hannen, som vil begynne å tromme, om hunnen er kjønnsmoden. Etter en stund vil hunnen komme ut av hulen sin, i rettning av hannen, som trekker seg enda lengere tilbake, for så å fortsette trommingen. Slik kan de "danse" rundt i terrariet i en time eller lengere, før den faktiske kopulasjonen finner sted, det tar bare et par sekund. For å fullføre kopulasjonen klemmer hannen det første benparet mellom tennene til hunnen, løfter henne opp og kryper under henne for å nå kjønnsåpningen hennes med pedipalpene (hvor "boksehanskene" med sperm er). Etter at dette er skjedd, vil de skille lag veldig raskt. Hos P. fasciata har det tilogmed blitt obeservert at hannen har hoppet ned fra en trestamme for å unslippe hunnens vrede!

Etter 6-8uker vil hunnen legge eggsekken, som inneholder mellom 100 og 250 egg. 2-3uker etter at sekken er lagt vil eggene utvilke seg til "eggs with leggs". Etter ca 3uker til vil de utvilke seg til slings.


0.0.1 juvenil P. regalis


Personlig kommentar:
Poecilotheria regalis er helt klart en fantastisk tarantell, både av utseende og beteende i terrariet. Men man skal hele tiden ha i bakhodet at dette er en art med en svært potent gift, som kan være raskere enn man tror og ganske uberegnelig. På grunn av dette vil jeg på det sterkeste fraråde entusiaster under 18år å kjøpe denne arten, eller andre arter fra samme slekt. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at jeg syne alle som selger såpass potente edderkopper til personer under 18år, som ikke har noe erfaring med edderkopper ekstremt uansvarlige og userriøse! Tenk deg godt om før du går til innkjøp av denne arten!


1.0 sub-adult P. regalis, eget bilde.

Kilder:
-"Die Indische Ornament-Vogelspinne Poecilotheria regalis" av: Boris F. Striffler.

-Poecilotheria.com

-ArachnoBoards.com

--
__________________
mvh,
Viridovipera

Member of:
-Miroxx fanclub- og -Kverulantene-
Article Tools

Vedlagte bilder
 
Closed Article

Emner
artikkel, poecilotheria, regalis

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Poecilotheria hanumavilasumica - artikkel Viridovipera Taranteller 4 03-09-2008 15:59
Poecilotheria regalis,trenger litt hjelp Fluffy Taranteller 5 28-02-2008 20:43
Erfaring med Poecilotheria regalis ? Fluffy Taranteller 8 08-02-2008 16:45
poecilotheria Regalis Molt Miroxx Taranteller 3 19-04-2007 17:18
Poecilotheria regalis - Indian Ornamental Tarantula Halgeir Tarantellfakta 0 18-11-2006 16:11


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 08:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts