"
<!-- google_ad_section_start -->Kongepyton (Python regius) Care sheet<!-- google_ad_section_end -->
Kongepyton (Python regius) Care sheet
En informasjonstråd
Published by CamStatic Kvinne
29-09-2008
Standard Kongepyton (Python regius) Care sheet

Care sheet om kongepyton

Latinsk navn:
Python regius

Common navn:
Ball python, royal python

Norsk navn:
Kongepyton

Utbredelse:
Sentral-og Vest Afrika.

Størrelse:
1,5 meter, ca. 1800 gram fullvoksen. Hunner blir noe større enn hanner.

Kjønnsmodne:
Hanner: 1 år. Hunner: rundt 2-4 år. At hunnene har god vekt (over 1400 gram) er viktig når man avler.

Kongepyton (Python regius) Care sheet-cleo02.jpg

Beskrivelse:
Kongepyton har en smal nakke, og en ganske tykk midje. Den er bakkelevende, og er nattaktiv. Den har forholdsvis dårlig syn, og bruker ”heat-pits” (ser varme) som finnes langs raden ved munnen, og lukt for å finne byttedyr.
Navnet ”ball python” kommer av at når slangen føler seg truet, så er forsvarsmekanismen å rulle sammen til en ball og gjemmer hode i midten.

En vanlig kongepyton har sjokoladebrun bunnfarge, med mørke/svarte markeringer. Undersiden pleier å være hvit, eller lysgrå.
Ellers kommer også kongepyton i en STOR variasjon av morpher/farger&mønster mutasjoner.


Kongepyton (Python regius) Care sheet-sammen01.jpg

Temperament:
Denne slangen har nødvendigvis ikke biting som forsvarmekanisme, men det betyr allikevel ikke at man er helt 100% sikker fra å bli bitt en eller annen gang.
Visse eksemplarer kan være litt mer nervøse enn andre, (da spesielt redde for hodet sitt og vil krype sammen om den ser brå bevegelser,) men med riktig håndtering kan man få en trygg, rolig og fin slange.
Kongepytonen er heller ikke så veldig rask, og holder seg som regel veldig rolig.


Navn:		lespider.jpg
Visninger:	763
Størrelse:	75.4 KB


Krav for en kongepyton:

Terrarium/bur:
Som alle andre slanger, så er de flinke på å finne smutthull og stikke av. Sørg for at terrariumet er 100% flyktnings-sikkert!
For en slange fra 1000 gram og mindre holder det med en 80cm40cm40cm terrarium. Bunnareal er mer viktig enn høyde her, ettersom de liker seg best på bakken. (men kan også like det å klatre litt, så litt høyde med en fin rot eller noe er også å anbefale.)
For en slange på 1000 gram og over vil ett terra på 100 cm langt, 60 bredt og 40-50 høyt være bra nok. Pass på at slangen ikke klatrer høyt, og faller ned.

Temperaturer:
Kongepyton skal ha et varmehjørne hvor den kan varme seg, og en litt kjøligere hjørne. Temperaturen på dagtid skal helst ikke synke mindre enn til 25 grader i det kalde, og 30-35 grader i det varme.
Natt-temperaturer kan være noen grader lavere.
To måter på å få til en varmeflekk for den å varme seg på, er enten varmematte som festes under terraret, eller en spotlight. OBS: pass på så ikke slangen når spotlighten og brenner seg. Samme gjelder varmematten, at den ikke blir for varm – sjekk temperaturene.
En sidenotat er å IKKE bruke varmesteiner. Disse har en tendens til å bli ødelagt, og kan plutselig stige til farlige temperaturer som vil gi slangen alvorlige brannskader.
Det er viktig at temperaturene er stabile, fordi disse slangene er utsatt for å få lungebetennelse/luftveisinfeksjoner.

Fuktighet:
Kongepyton har ikke så høye krav på fuktighet, men det kan allikevel være nyttig å skaffe seg et hygrometer. For lite fuktighet, eller for mye, vil gjøre slangen syk.
Noe imellom 40-60 fuktighet funker greit. Substratet skal ALDRI være dryppende vått, da kan slangen få råte på skjellene.

Lys:
Kongepyton trenger enn vis form for stabil døgnsyklus, så en timer på lyset vil være effektivt. 10 timer lys om dagen er passe.
Siden kongepyton er natt aktiv, så trenger de ingen form for UV lys.

Substrat:
Blant oppdrettere så blir det brukt aviser/papir håndkle som substrat. Det er lett å rengjøre, og ikke skadelig for slangen.
Ellers kan man bruke bark, eller spon, men det kan bli litt mer vanskelig å rengjøre når alt skal desinfiseres. Furu-substrat må IKKE brukes, da dette er giftig. Substrat som støver mye er heller ikke å anbefale.

Ellers:
Kongepyton er, som nevnt tidligere, en litt reservert slange, og har derfor krav om gjemmesteder. Ett gjemmested i det varme hjørnet, og ett i det kalde.
Noen kongepytoner kan også være glad i å bade, så det å ha en drikkeskål som er stor nok for dem å dekke litt av kroppen er å anbefale. Ellers skal vannet skiftes ut hver dag, og vaskes godt for bakterier.

Kongepyton (Python regius) Care sheet-bilder007.jpg


Foring:
I det fri spiser kongepytonen mye mus, og i fangenskap spiser de mye rotter. Grunnen er nok fordi rotter er lettere å få tak i enn mus, med mindre man driver med egetoppdrett. (dessuten har rotter mer næring.)
slanger under 1 år kan fores med en passe stor pinkies til passende rotter ca hver 5-7 dag. En voksen slange kan fores med en voksen rotte, med 10-14 dagers mellomrom. En god fingerregel er at maten du forer med, skal ikke være større enn slangens bredeste parti.
Kongepyton er kjent for å være litt vanskelig i matveien, og det finnes eksemplarer som har matvegret i flere måneder. Så lenge slangen ikke mister vekta si under denne perioden, er det som regel ikke noe problem. Men – om den skulle matvegre, pass på at vekta er stabil.
Dessverre er det også slik at visse slanger nekter å spise dødt. Det finnes mange triks i boka som kan ”lure” den til å spise en død rotte, om man har tålmodigheten til det.
Det har skjedd at slanger som ikke vil spise dødt har sultet i hjel, fordi eieren ikke vil fore med levende – men det tilhører sjeldenheten.

Navn:		Nyokaspiser-1.jpg
Visninger:	759
Størrelse:	63.1 KB

Rensing av terrariet:
Om man bruker avispapir, så skifter man gjerne hele om det trengs. Om man bruker spon eller bark, så holder det med å bare "spot-clean".
Periodevis, så burde man ta en skikkelig vask i terraet, for å desinfisere det for lumske bakterier. Vann med 5% blekemiddel funker bra, og pass på at terrariet er 100% fra kjemikaler før du setter inn slangen igjen.
Ellers vask hendene etter du har holdt i slangen eller drevet med terrariet. Alltid vask hendene dine etter håndtering/vask av terrariet.
Article Tools

Closed Article

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Python Regius - Kongepyton Løven31 Slangefakta 0 20-01-2008 19:07
Care sheet for G.rosea på Norsk _Nagash_ Taranteller 1 04-09-2006 05:36
care sheet til steppevaran arkan Andre øgler 0 03-09-2005 14:23


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 11:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts