"
<!-- google_ad_section_start -->Boa constrictor spp. Guide<!-- google_ad_section_end -->
Boa constrictor spp. Guide
JanPhilip
Published by _Nagash_ Mann
29-02-2008
Standard Boa constrictor spp. Guide

Boa constrictor spp - GUIDE
Skrevet av JanPhilip

Navn:		Guybabies.jpg
Visninger:	381
Størrelse:	56.8 KB
Skrevet av: Jan Philip Øyen
Bilder: Lånt av H+E Stöckl, boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa
Introduksjon:
Boa constrictor arter er en av de større kvelerslangene som har blitt holdt lengst og er vanligst i fangenskap i europa. Allerede tidlig på 60tallet var de lett tilgjengelige i sentrale deler av europa. I denne artikkelen finnes det info om hvordan man skal holde de i fangenskap.
Navn:		MarchBrasiBelem.jpg
Visninger:	344
Størrelse:	98.7 KB
Bilde: Boa c. constrictor - Brasil - Belem.
Klassifisering
Rike: Animalia
Rekke: Chordata (ryggstrengdyr)
Underrekke: Vertebrata (virveldyr)
Klasse: Reptilia (reptiler)
Orden: Squamata (slanger og øgler)
Underorden: Serpentes (slanger)
Familie: Boidae (Boa og python slanger)
Underfamilie: Boinea (boaer)
Slekt: Boa
Art: Boa constrictor
Underarter: Hvor mange underarter som finnes av Boa constrictor er svært omstridt, men disse er de CITES godkjennte artene:
-Boa c. amarali
-Boa c. constrictor
-Boa c. imperator
-Boa c. occidentalis
-Boa c. orophias
-Boa c. ortonii
-Boa c. nebulosa
-Boa c. sabogae
Disse er alikevell, i tillegg, alment godkjennt som underarter:
-Boa c. longicauda
-Boa c. sigma
Mange vil også ha endel lokale varianter av underartene inndelt som egne underarter, blant annet Boa c. imperator "Hog Island".
[Navn:		HogChristian.jpg
Visninger:	330
Størrelse:	72.5 KB
Bilde: Boa c. imperator - Hog Island.
Habitat: Det er totalt umulig å si hvilket habitat slangen din egentlig hører hjemme i, medmindre man vet hvilken lokalitet den tilhører. Grunne til det er at man finner Boa constrictor spp. helt fra Ørkenen i Mexico ned til så og si hele Sør-Amerika. Så alt fra ørken til den tykkeste regnskog er Boa constrictor spp sitt naturlig habitat.
Fredning:
Alle Boidea er listet som CITES-II dyr, med unntak av Boa constrictor occidentalis som er listet som CITES-I.
Som man ser av fredningen, er Boa constrictor spp. på grensen av utryddning i flere av områdene hvor de stammer fra. Mye pågrunn av stor fangst og eksport virksomhet, men også pga av at vi ødelegger livsrommet deres. Det er derfor en ganske utbredt tanke blandt serriøse boa eiere og oppdrettere, at man skal prøve å avle mest mulig reint etter art, men også lokalitet! Dette er viktig for at vi skal kunne holde en naturlig bestand av "originale dyr" i fangenskap, i tilfelle de forsvinner helt i naturen. Derfor er det også mange som anseer avling for å få morphs som en utrolig unødvendig uting, siden dette innebærer å blande lokaliteter og arter.
Navn:		Occidentalis1.jpg
Visninger:	321
Størrelse:	102.6 KB
Bilde: Boa c. occidentalis.
Boa constrictor spp - i fangenskap
Terrariet - Størrelse:
Minstekravet til størrelse på terrariet, for dyr opp til 1.5m, er: (LxBxH) 1,0x0,5x0,75 (ganget med lengden på slangen). P å dyr over 2m, ganger man ut med 0,75x0,5x0,75. Når det gjelder høyden er det ikke anbefalt å ha bur som er over 1,50m høye, siden dette innebærer en viss risiko om slangen skulle klatre høyt opp og falle ned. Dette er minstekrav, så man burde helst ha litt mer plass, dog ikke i høyden. Det er også verdt å nevne at det har vist seg at slanger (spesiellt unge dyr) har vist større tendens til å sultestreike.
Terrariet - Tempratur og fuktighet
Det er svært viktig å holde korrekt tempratur og fuktighet, da feil på disse feltene oftest er årsak til sykdom, som ofte resulterer i død. Terrariet skal ha en flytende overgang mellom to ekstremverdier i tempratur, så slangen selv kan velge hvor varmt den vil ha det. På den varme siden skal det være en hot-spot som gir 35-38grader. På den kalde siden skal tempraturen ligge på 24-27grader.
Den gjennomsnittlige luft-tempraturen skal ligge på 26-29grader om dagen, og skal senkes til 24-25grader om natten. Nattsenkningen kan lettes oppnås med en timerstyrt termostat.
Dette kan oppnås ved bruk av varmematter eller, helst, keramiske infrarødevarmestrålere (OBS: Om man velger å bruke disse eller lyspærer man ha en beskyttelses kurv rundt!) . Om man velger å bruke en varmematte så er regelen at den skal dekke ca 1/3 av bakkearealet. Tempraturen kan med tanke på parring ofte med fordel senkes endel i vintermånedene, hvor mye og hvor lenge og hvor mange grader avhenger dog av hvor slangen kommer fra. Om man ikke vil avle er det strengttatt ikke nødvendig å senke tempraturen om vinteren.
Luftfugtigheten i terrariet skal ligge mellom 65-70%. Dette oppnås ved å spraye terrariet, samt ved å begrense luftingen. Det er viktig å unngå at luften står helt stille, men samtidig kan man heller ikke ha gjennomtrekk. Om man kan spraye en gang om dagen, og holde fuktigheten innen fornuftige verdier, har man funnet en fin balanse. Substratet skal være lett fuktig på overflaten, ikke gjennomvått. Man skal heller ikke spraye direkte på slangen.
For å måle luftfuktighet og tempratur bruker man et termometer med innebygd hygrometer, disse fåes på dyrebutikken, eller på Claes Ohlson. Det mest gunstige er å ha et i hvert hjørne av terrariet så man kan overvåke verdiene mer nøyaktig.
Terrariet - Substrat og innredning.
Det er flere forskjellige substrat som egner seg til hold av Boa. Avispapir er foretrukket av mange, siden det er lett å rengjøre og har en mild desinfiserende effekt. Det holder derrimot dårlig på fuktigheten og ser mindre pent ut. Håndduker er også et lignende alternativ, som holder bedre på fuktigheten, og kan vaskes lett. Andre liker å bruke smådyr-spon (til kanin og hamster f.eks). Dette ser bedre ut, holder også bedre på fuktigheten og er samtidig relativt lett å bytte/fjerne avføring fra. Det største problemet med denne typen substrat er at det fort kan komme i munnen til slangen ved foring, og således skade dyret. Derfor er det anbefalt å fore utenfor terrariet om en bruker denne typen substrat. Det beste, og mest naturlige, valget er å bruke torv/jord. Substratet holder veldig godt på fuktighet og ser fantastisk ut, men det er derrimot mye vanskeligere å se avføringen.
Hvordan man vil innrede terrariet er mer eller mindre opptil hver enkelt, men noen ting skal være påplass. Boaen må ha klatremuligheter! Gi den tykke og stabile grener å klatre på, husk at dette er tunge dyr. De er også svært glade i "balkonger" eller platformer, dvs en plate som er festet i et hjørne et stykke over bakken. De skal også ha mulighet for å skjule seg om de føler for det, både på den kalde og den varme siden av terrariet. Vanntilgang er noe de også skal ha hele døgnet, vannbeholderen bør være stornok til at slangen kan bade i den om den vil. Vannet skal skiftes flere ganger i uken, aller helst daglig.
Terrarium - lys.
Mange reptiler trenger UV lys for å overleve, det gjør ikke Boa constrictor spp. De er skummrings/natt-aktive, og er derfor heller ikke avhengig av UV-lys. Det er alikevell mange som mener at det er fordelaktig for dyrenes farge å bruke noen form for "naturlig " lys. Lyset skal stå på 12-13timer for underarter som kommer fra ekvator, hele året. Mens arter som kommer fra områder lengere nord eller sør for ekvator med fordel kan ha dagslys i like mange timer som det vil være på samme årstid på oprinnelsesstedet deres. Dette er ofte viktig får å få til vellykkede paringer, det har alikevell vist seg at "mixed-boa" ofte parrer seg uten denne senkningen, så det er ikke veldig nødvendig, medmindre man vil holde dyrene mest mulig naturlig.
Mat og mating
Boa constrictors kan fint leve på en diet av mus og rotter hele livet. Det vil aldri være nødvendig å mate med kaniner eller marssvin, da disse er så store at de er en veldig stor belastning på fordøyelsessystemet til slangen. For store fordyr kan også føre til tidligere død, blant annet for nyresvikt. Mat heller flere ganger med mindre fordyr! Størrelsen på fordyret skal ikke overgå tykkelsen på slangen. Man bør også mate dyrene adskilt, om man har flere i samme terrarium, siden det fort kan komme til skader om man mater flere sammen.
Om man skal mate med dødt eller levende er en gigantisk diskusjon, men det skal nevnes at dødt er tryggere, med tanke på at fordyret kan skade slangen, men også mindre smertefullt for fordyret.
Stefan Binder anbefaler:
Slanger opptil 1m: 1-2 mus i passende størrelse hver 7-10 dag.
Slanger fra 1-1,80m: 1-2 rotter i passende størrelse hver 8-12 dag.
Slanger over 2m: Får opptil flere store rotter (Eventuelt en dvergkanin) hver 2-3 uke.
En slange som "sulter" litt er sunnere enn en slange som får spise så mye den vil og klarer. Husk: Heller flere små matbiter enn en stor!
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 700x476 and weights 77KB.Boa constrictor spp. Guide-usnz05fem.jpg
Bilde: Boa c. longicauda.
Hvor stor blir Boa constrictor?
Dette er et veldig omstridt tema, og også et tema hvor det er vanskelig å gi et veldig godt svar. De fleste i Norge har "mixed-boa" (blandings), og disse er somregel totalt uberegnelige når det gjelder vekst, siden man aldri vet hva de er blanding mellom. Gode pekepinner er alikevell størrelse på foreldre, kjønn og hvordan man mater slangen. Såkalt "powerfeeding" gjør at man får et unormalt stort dyr på veldig kort tid, men dyret vil ha en ekstremt kort livstid, pga av sykdommer pga for rask vekst. Man kan alikevell si at slanger over 3m er svært skjeldne i fangenskap, og mannlige slanger blir betydelig mindre enn damene. Kommer tilbake til lengde på underarter.
Boa constrictor constrictor: Ligger oftest på rundt 2.4m gjennomsnittlig, kan i enkelt tilfeller nå 3m.
Boa constrictor imperator: Er ekstremt variabelt etter hvilken lokalitet dyret er. Dyr fra Kolombia blir ofte like stor som B.c.c. mens dyr fra øyer (Belize og Hog Island) ofte holder seg mellom 1,5m og 2m.
Ellers kan jeg bare anbefale at dere leser gjennom denne artikkelen, og resten av siden for nøyaktig størrelses info på de forskjellige underartene og lokalitetene: "Size of a Boa".
Boa constrictor spp. Guide-bigboa.jpg
Bilde: Mest sansynlig den største boaen noensinne i Tyskland.
Sykdommer og avl
Dette er to tema som er ekstremt store og avanserte. Om man skal kjøpe seg en boa så skal man også kjøpe seg flere bøker om disse, der vil man finne mer nøyaktig informasjon om sykdommer og avl. Ellers har H+E Stöckl en veldig lang og god artikkel om avl på siden sin (linket til i kildehenvisningen).
Etterord: Denne artikkelen er bare ment som en introduksjon til hold av Boa constrictor spp. Om man har tenkt å gå til anskaffelse synes jeg man er pliktig til å kjøpe seg litt faglitteratur på feltet. Om man ikke er villig til å gi ut de få ekstra kronene på et par bøker, burde man revurdere om man er serriøs nok til å kjøpe dyret. Håper jeg har gitt dere et lite innblikk i hva en boa trenger, og at dere er inspirert til å lete videre på egenhånd. Kjøp renraset, avl renraset, for dyrenes fremtids skyld!
Anbefalt litteratur:
Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne anbefale noen engelske eller norske bøker til dere, men all min litteratur er på tysk, så jeg håper noen andre kan komme med tipps om gode bøker.
Kilder:
"True Boa constrictor" - H+E Stöckl
"Boas and Pythons" - H + E Stöckl
"Boa constrictor" - Stefan Binder
boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa
Welcome to CITES
Alle bilder er lånt, med tillatelse fra: boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa constrictor boa
Kommentarer kan skrives her
Article Tools

Closed Article

Emner
boa, constrictor, guide, spp

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Guide til en Nybegynner. Eggy Taranteller 107 15-08-2011 01:03
Therea spp. - Guide Fattail Insektfakta 1 23-01-2008 21:46


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 20:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts