"
<!-- google_ad_section_start -->Python reticulatus - Nettpyton<!-- google_ad_section_end -->
Python reticulatus - Nettpyton
Jabbe
Published by Jabbe Mann
02-04-2008
Standard Python reticulatus - Nettpyton

Nettpyton Python reticulatus

Skrevet av Jabbe


Copyright (c) CharmCityReptile

Klassifisering:

Rike: Animalia
Rekke: Chordata
Underrekke: Vertebrata
Klasse: Reptilia
Orden: Squamata
Underorden: Serpentes
Familie: Boidae
Underfamile: Pytoninae
Slekt: Python
Art: Python reticulatus (Schneider 1801)

Synonymer:

Boa reticulata (Schneider 1801)
Boa rhombeata (Schneider 1801)
Boa phrygia (Shaw 1802)
Coluber javanicus (Shaw 1802)
Python shneideri (Merrem 1820)
Python reticulatus (Gray 1842)
Python reticulatus (Boulenger 1893)
Morelia reticulatus (Welch 1988)
Python reticulatus (Kluge 1993)

Taksonomi:

Tre underarter er beskrevet:

Python reticulatus reticulatus - Schneider 1801
Python reticulatus jampeanus - Auliya 2002
Python reticulatus saputrai - Auliya 2002

Engelske navn:

Reticulated python
Asiatic reticulated python
Regal pyhon
Retic

Norske navn:

Nettpyton

Generelt:

Dette er en slange som vokser seg til å være verdens lengste slange med en lenge på opp til 10 meter. Den sloss derimot med den grønne anakondaen Eunectes murinus om denne æren. Lengder på 5-6 meter er mer vanlig og individer på denne størrelsen reknes som velvoksne dyr. Den kan veie opp til 200 kg.

Pytonen kan bli stor nok til å overmanne og spise mennesker, det er registrert flere tilfeller der nettpytonen har drept mennesker, men bare et der en nettpyton faktisk har prøvd å spise et menneske. Det finnes mange bilder av en oppkuttet nettpyton med et menneske i magen, men alle disse bildene er manipulert. Det eneste tilfelle der en nettpyton har prøvd å spise et menneske ble filmet av en konstabel i Indonesia. Nettpytonen strevde med å komme over skuldrene til personen, og etter dette filmopptaket tviler man på om en nettpyton faktisk er i stand til å svelge et menneske, nettop på grunn av at vi har så brede skuldre.

Dette er det eneste registrerte tilfellet der en nettpyton prøver å svelge et menneske:
http://uts.cc.utexas.edu/~varanus/snake.jpg

Bilder som dette: Mycotopia Web Forums finnes overalt på nettet, men alle er manipulerte, bortsett fra det over. Personen på dette bildet lever og har krøpet inn i kroppen på slangen. Det kan sees ved at han ligger i en slik stilling at slangen har mått svelge han med beina først, noe som hadde vært nesten umulig. Man kan også se at slangen er rensket for innvoller.

Men andre arter, som for eksempel Klippepyton Python sebae og grønn anakonda Eunectes murinus er i stand til å svelge mennesker.

Et bilde som demonstrerer størrelsen på nettpyton:

Copyright (c) KhayaL

Selv om nettpytonen blir såppas stor og kraftig, angriper den ikke store byttedyr. Den overser dyr den lett kunne mestre, som klovdyr. Dette fordi den ville ha problemer med å svelge dem. Men dette hindrer ikke de innfødte å være ekstremt redd for arten, og de påstår at den tar hester, og til og med kuer. I virkeligheten holder den seg til mindre byttedyr som unge villsvin, omstreifende hunder og små antiloper. Men små gnagere står øverst på menyen. Den kan ta en fugl i ny og ne, men dette må være en bakkelevende fugl, da nettpytonen lever mest på bakken.

Nettpytonen lever langs elvebredder, i regnskog, i skog, på savanner og på dyrket mark i sørøst Asia

Det hender at pytonen trenger ned i lasterommet på skip, og den kommer ofte inn i de store millionbyene. Flower fastslo i 1899 at arten var særlig tallrik i Bangkok:
"Det er ikke i de stille jungler nettpytonen foretrekker å bo, men på de mest støyende steder, langs Menam der dampskip og djunker laster og losser... Der finner pytonen seg et hull eller en sprekk i en mur, en bjelke eller en bredd hvor den tilbringer dagen mens den om natten uforstyrret forsyner seg av høns, ender, hunder og, påstås det, griser. I 1897 oppdaget man en nettpyton i kongens palass"

Nettpytonen er en meget god svømmer, og etter vulkanutbruddet på Krakatoa i 1883 var den blant de første som vendte tilbake etter at faunaen var blitt fulstendig utslettet.

Nettpytonen kan være grå eller olivgrønn med et overliggende nettaktig mønster i gult, svart og lysegrått. Dette mønstret er opphav til artens navn. Hodet har en olivengrønn, grå eller gul farge, med en stripe langs midten og to karakteristiske striper som går bakover fra hvert sitt øye, som er oransje til gult.Copyright (c) CharmCityReptile

Hold av nettpyton:

Dette er en art som kan være farlig og til og med dødlig, så erfaring med store kvelerslanger bør bære på plass før man skaffer seg en nettpyton. Arten kan og være meget aggressiv og reknes også som en smart slange. Det er mulig å få nettpytonen tam og snill, men da kreves mye håndtereing fra de er klekt.

Nettpytonen lever ikke så lenge, rekorden ligger på 21 år i fangenskap.

Terrarium:

Et individ på 4m, trenger MIST et terra på 200cm*130cm*130cm (L*B*H). Et terrarium på 300cm*150cm*150cm er mer ideelt. Terrariumet bør være rømmnigssikkert, for dette er en slange du ikke vil ha krypende løs i huset.

Dette er en art som ikke er så opptatt av størrelsen på buret, men jo større, jo bedre. Noen gjør om et helt rom for å huse arten. Eller man kan lage terra ut fra et hjørne i rommet.

Når du skal innrede terraet er det viktig at alt sikres godt fast. En regel er at hvis du kan rive ned dekorasjonen, kan definitivt en nettpyton det. Du må også tenke på om dekorasjonen kan skade slangen på noe måte. Hvis du ikke kan sikre tunge gjenstander som steiner, stokker o.l, er regelen klar: IKKE sett dem inne i terraet. Når du fetser dekorasjonen, er det uhyre viktig at du ikke bruker noe form for teip, da dette er en tidsinnstilt felle. Fjerning av teip fra en slange er meget vanskelig.

Siden nettpytonen foretrekker å leve på bakken, er ikke klatregreiner en nødvendighet, men den kan finne ut at den vil klatre, så sett gjerne inn noen.
Gjemmesteder er en nødvendighet, og jo større terra du ha, jo flere gjemmesteder må du ha. Helst et gjemmested pr.meter.

Som substrat kan du bruke bark eller torv.

Varme:

Nettpytonen trenger et terra med en kald og en varm side, slik at den kan regulere kroppstemperaturen sin. På den varme siden bør temperaturen ligge på 31-34 grader, og på den kald siden bør temperaturen ligge på 26-28 grader.

Om natten skal temperaturen synke til en temperatur på 26-28 grader over hele terrariet.

Flere spottere på 50W kan brukes til å få denne varmen i et så stort terrarium. Varmematte anbefales ikke, hvis det må brukes skal den plassers under terra eller en stand utenfor rekkevidde til pytonen.

Et bilde av temperaturen der nettpytonen lever:


Fuktighet:

Fuktigheten bør ligge på 60-70%.

Et bilde som viser fuktigheten:


Foring:

Små nettpytoner mates med små mus eller rottefuzzi en gang i uken. Når pytonen vokser, økes størrelsen på foret. Når dyret er fullvoksent, mates den med kaniner, store rotter eller griseunger hver 3-4. uke.

Når du skal mate nettpytonen bør du være meget oppmerksom. Ikke prøv å håndmate den, og ikke gå i nærheten av slangen. Maten kastes inn til slangen eller gis med en lang tang. Her holder det ikke med en liten pinsett.

Varm maten til en temperatur på 35-40 grader ved å legge den i en pose som du legger i varmt vann. Pass på at det ikke kommer vann inn i posen. Hvis det skulle skje, tørk maten før den gis til pytonen.Copyright (c) CharmCityReptile

Håndtering:

Ved rengjøring av en nettpyton på over 2m skal en altid være to stk.
Pass på å vask deg ordentelig på fingrene før du tar de inn i terrariet. Når du skal inn til slangen, ta gjerne med deg en bøtte med varmt vann. Dette kastes på slangen hvis den skulle bite deg og kveile seg rundt deg. Da skal den slippe taket.

Reproduksjon og avl:

Nettpytonen er som alle pytonslanger, eggleggende. Hunnen kan legge 30-100 egg. Disse ruger hun selv i drøyt to måneder. Ungene er allerede store når de klekkes, med en lengde på 60-75cm og med en vekt på rundt 100g. De vokser fort, og øker ca.60cm i lengde hvert år de første årene. Etter 4-5 år dabber veksten av, og slangen vokser ikke mer enn 30cm i året.

Når man skal avle nettpyton, må man passe på at både hannen og hunner er i god form. Hannene blir kjønnsmodne ved en lengde på 2,3m-2,7m, og hunnene blir kjønnsmodne etter en lengde på 3m-3,7m.

Parring fåregår i September til Mars.

For å få slangene i parringsmodus, senkes lystiden til rundt 9 timer daglig, og temperaturen om natten senkes til rundt 22-25 grader. Hunnen plasseres i hannens terra og ikke omvendt. Hvis hannen plasseres inn i hunnens terra, vil hannen utforske og miste interessen for parring.

NB!! Man skal være ytterst forsiktig med hannere i parringsperioden, da disse er meget aggressive.

Når parringssessongen er overført, skill dem igjen, slik at hunnen ikke blir stresset. 45-60 dager etter parring, legger hunnen egg. Hun vil ruge eggene selv, og dette er et spektakulært syn, da hun vil vibrere musklene for å få opp temperaturen. Hvis du absolutt vil inkubere eggene, er det meget vikig at eggene fjernes etter 24-36 timer, mens hunnen fortsatt er svak etter eggleggingen. Etter disse timene, vil hun forsvare eggene sine, og da vil ingen komme i nærheten av henne.

Inkubatoren bør holde en temperatur på 31-32 grader. De vil klekke etter 80-90 dager.


Kilder:

Internett:

http://ecoterrariumsupply.com/reticulated-python-care.php
http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/information/Python_reticulatus.html

Bøker:

"Verdens dyreliv"

Kommentarer skrives her
__________________
"I love my snakes!"
-Steve Irwin- The Crocodile Hunter
Article Tools

Vedlagte miniatyrbilder
Python reticulatus - Nettpyton-330040907_96dd2c9ff9_b.jpg  
Vedlagte bilder
    
Closed Article

Emner
nettpyton, python, reticulatus

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Python regius i hus. Jabbe Boa og pyton 23 04-02-2008 18:15
bur til python regius haplopelma_freak Snoker 12 25-06-2007 19:30
Tiger python Pythonregius Boa og pyton 16 28-05-2006 16:05
blood python ball Boa og pyton 1 03-11-2004 00:44
Konge Pyton (Python Regius) Varanen69 Slangefakta 0 26-04-2004 05:42


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 19:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts