"
<!-- google_ad_section_start -->Lampropeltis triangulum - Melkesnok<!-- google_ad_section_end -->
Lampropeltis triangulum - Melkesnok
Jabbe
Published by Jabbe Mann
20-01-2008
Standard Lampropeltis triangulum - Melkesnok

Caresheet for Lampropeltis triangulum, Melkesnok.

Navn:		bilde_017.jpg
Visninger:	307
Størrelse:	61.7 KB

Litt generelt:

Melkesnoken blir mellom 0,5-2m lang. Den lever i Nord-, Mellom-, og nordlige Sør-Amerika (fra Canada til Colombia og Ecuador). Dette gjør den til en av de mest utbredte bakkelevende slanger. Blant melkesnoken finner vi 25 underarter, som den minste Rød Kongesnok Lampropeltis triangulum elapsoides som blir 50cm lang, og den største, Ecuadoriansk Melkesnok Lampropeltis triangulum micropholis som blir hele 2 meter lang.

Fargemønstret er karakteristiske tverrstiper i rødt, svart og gult/hvitt. Dette fargemønstret er nyttig fordi det likner på de giftige korallslangenes, og dermed ser snoken giftig ut for eventuelle rovdyr.

Navnet Melkesnok kommer av myter som sier at snoken sniker seg inn på gårder om natten og drikker melk fra sovende kyr og kvinner.

Melkesnoken kan leve opptil 20 år i fangenskap.

Terra:

Et terra til en melkesok bør være minst like langt som snoken er lang, og minst like bredt som halve slangelengden.

Da melkesnoken er halvt gravende, bør bunnsubstratet være torv eller bark. Temperaturen bør ligge på 23-25 grader om natten og 25-30 grader om dagen. Til varme brukes en varmematte eller en varmepære (40W spotter). Hvis varmematte benyttes må den plasseres under terra og IKKE inni, da faren for brannskader er uunngåelig. Den bør ikke dekke mer enn 1/3 av terraets "gulv". Varmepæren plasseres oppå terra, for å minske farene for brannskader ved plassering inni.

Fuktigheten behøver man ikke tenke alt for mye på, men man bør øke den ved hamskifte, gjerne ved å spraye en gang om dagen. Hamskifte merkes ved at snoken får en blålig fargetone, og blåhvite øyne. Dette skyldes at det skilles ut lymfevæske mellom det gamle og det nyet hammet for å skille dem.

Annet terra bør inneholde er et gjemmested, en vannskål, gjerne noen planter da melkesnoken plutselig finner ut at den vil klatre litt.

Mat:

Snoken fores med pinkies etter fødsel og til den der ca. 6mnd gammel, deretter fores det med fuzzi til den er et år gammel og fra der voksne mus. Foring kan skje en gang i uken. Melkesnoken kan være litt lei i matveien, så ikke stress den for mye ved foringstid. Hvis du gir den hvit fuzzi/mus så hold deg til hvitt for, da snoken kan nekte å spise hvis du kommer med en brun mus i fremtiden. Dette kan skremme snoken og kan skape unødig stress. Du kan fore inne i terra eller i en petboks.

Hygiene:

Hygienen er veldig viktig. Vann skal skiftes hver dag. Vask gjerne vannskålen i samme slengen da det danner seg et slimlag i bunn av skålen. Avføring skal tas ut umiddelbart det oppdages. Dette minsker bakterienivået betraktelig og senker faren for et sykt dyr og også faren for midd. Terra bør hovedrengjøres MINST en gang i året, helst skal dette gjøres en gang annenhver måned. Dette gjøres ved at snoken plasseres i en ren boks, petboks funker fint, så skiftes bunnsubstrat. Vannskål, gjemmested(er) etc skrubes rent. Terra vaskes rent. Selv om terra rengjøres, betyr ikke det at du kan innrede terraet på nytt. Plasser alt der det sto. Slanger lærer seg hvor ting er hen, og det ville være urettfærdig overfor snoken om du byttet plass til forskjellige ting hver gang. Det kan også føre til unødvendig stress.

Din egen hygiene er også viktig. Selv om slanger ikke normalt fører sykdommer over til mennesker, skal man ikke ta risikoen. Vask deg derfor på hendene altid både før og etter håndtering.

Litt om sykdommer:

Hamskifte problemer:

Når snoken skal skifte ham er det viktig at fuktgheten økes. Hvis det er for tørt vil snoken få problemer med å skifte ham. Rester kan sitte igjen. Dette kan være livsfarlig da det dannes infeksjoner under hammen. Slike rester bør fjærnes umiddelbart. Dette gjøres ved at du fukter restene omhyggelig, slik at de kan skrapes forsiktig av med fingrene. IKKE røsk, dette er vondt for slangen. Det kan forbindes med kraftig solbrenthet.

Midd:

Midd av flere typer, men hovedsakelig av slekten Ophionyssus er vanlig og kan være et alvorlig problem i terra hvis det ikke oppdages i tide. Midd kan også bevege seg fra reptil til reptil og fra terra til terra. Store menger av midd kan forårsake stress, anemia, hamskifte problemer, minsket matlyst, og selv det værste, død.

Midd lever ikke på kroppen til snoken, men gjemmer seg i substratet om dagen for så å komme fram og suge blod om natten. Midd er ikke større enn et knappnål-hull og brune, men de blir røde etter at de har suget blod.

Man kan oppdage midd ved å skru på lyset mitt på natten. Da kan man se midd "løpe" av slangen eller at de sitter å suger blod. Ett annet tegn etter midd er de støv-lignende, sølvfargete avføringene på slangens kropp eller på overflater i terra.

Hvis midd oppdages bør man flytte slangen over i et rent terra. Så bør man rengjøre ALT i terra. Vask, skrubb og kok alt inventar, bytt bunnsubstrat og vask hele terra. Deretter bør du spraye med middspray som fåes kjøpt på dyrebutikken/dyrlegen.

Dvaling:

Dvaling av snoken høres kanskje kjedelig ut, men hjelper å holde dyret friskt og hjelper også på levetiden. Snoken bør være feit og fin for å lettere klare seg gjennom dvalen. Så stanses all foring, og etter at snoken har lagt igjen avføringen etter siste måltid senkes temperaturen kontinuerlig i en 14 dagers periode. Når temperaturen har nådd 4-6 grader, vil snoken gå i dvale under gjemmestedet sitt. Slangen dvaler i en periode på 4 til 8 uker. Da økes temperaturen til 20-28 grader over en periode på 14 dager. Etter dvaling vil slangen føle seg parringsklar.


Laget av Jabbe.
Av egen erfaring og fra boken "The Atlas of Snakes of The World" av John Coborn Amazon.com: The Atlas of Snakes of the World: Books: John Coborn
__________________
"I love my snakes!"
-Steve Irwin- The Crocodile Hunter
Article Tools

Closed Article

Emner
lampropeltis, melkesnok, triangulum

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.reptilfreaks.no/forum/slangefakta/5752-lampropeltis-triangulum-melkesnok.html
Skrevet av For Type Dato
VG Nett - Nyhetsanker: - Du blør jo av ormbittet! - Rampelys TV This thread Refback 10-02-2011 10:31
Nyhetsanker: - Du blør jo av ormbittet! - VG Nett om Media This thread Refback 10-02-2011 10:24
Terrarie på naturleksikon.no This thread Refback 06-08-2009 07:51

Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Kongesnok Lampropeltis Getula LarsiBoi Snoker 11 24-10-2008 11:20
Lampropeltis mexicana - noen som har? CamStatic Helse og sykdommer hos reptiler 1 02-11-2007 12:16
Lampropeltis triangulum på rømmen?? reptilfrelst Småprat 8 06-06-2007 16:44
Melkesnok Snoker 2 11-10-2006 14:42


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 16:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts