"
<!-- google_ad_section_start -->Slanger: Egenskaper og organer<!-- google_ad_section_end -->
Slanger: Egenskaper og organer
Olliw
Published by Olliw Mann
13-12-2007
Standard Slanger: Egenskaper og organer

Slangers egenskaper og organer:

Innhold:
Slanger (og andre reptiler) har mange rare organer og egenskaper. Jeg vil i denne lille guiden ta for meg noen.
Kort om slangers anatomi:
Før jeg begynner å fortelle noe om slanger, må jeg starte med deres anatomi:
Slangers organer og egenskaper er ganske ulike andres dyr sine. For eksempel: De fleste artene har bare en lunge, bare noen få har to. Det ene lungen er den eneste som virker, men, for de som har en til, kan noen arters ekstra lunge virke littegrann. Og: Nyrene ligger etter hverandre, og hos hannslanger gjør også testiklene det. Luftrøret til slanger er også ganske spesielt. Det er så tjukt og stort i forhold til størrelsen på slangen, men det er fordi at: Når slangen sluker dyr som er store, så gjør dette luftrøret at den alltid får luft.
Siden slangen sluker dyr hele, må den jo fordøye hele dyret, og magen til slanger er så sterk at den kan fordøye knokler. Og magen, som halsen, og kjeven, er veldig tøyelig. Det er jo egentlig utrolig at slanger kan sluke ned dyr mye tjukkere enn seg selv.

I overkjeven til noen slanger er det 2 rader med tenner. Og 4 rader i underkjeven. Giftslanger har i tilegg 2 store hoggtenner. De er enten hule, eller har en fordypning bak, som leder giften inn i byttet de biter seg fast i. Disse hoggtennene hos arter i familiene Viperidae og Crotalidae kan dessuten legges bakover når munnen er lukket.

Slangenes kropp har et skinn med skjell på, som skiftes flere ganger under av deres liv. Dette er en prosess som tar lang tid, og de gnikker seg inntil alt mulig som kan hjelpe dem til å dra av skinnet. Og i motsetning til øgler, som må skifte skinnet i deler på grunn av at de har ben og armer, skifter slangene skinnet i et eneste del.


..:Hvordan Jacobsons organ/ vomeronasale organ virker hos slanger?:..
Jacobsons organ brukes til å sense lukt. Det finnes hos mange av de landlevende virveldyrene. Ludvig Jacobsen fra Danmark var den første som beskrev organet i 1811, og derfor blir det kalt Jacobsons organ.
Organet finner vi i neseskilleveggen (ganetaket), i en tosidet kanal. Hos mange dyr aktiveres organet av at nesesekret blir trukket inn i kanalen. Det skjer med at dyrene trekker overleppen oppover med en rar grimase som blir kalt: Flehmen. Et godt eksempel på denne grimasen har hester:

Elefanter gjør det helt annerledes. De bruker snabelen til å pumpe inn luft i munnen og avsetter luktestoff i neseskilleveggen.

Men, slanger bruker tungen! De stikker den ut av et hull oppi ganen inni munnen, og ut av en spalte i front av munnen. I mens munnen er igjen. Og så trekker den tunga inn igjen, med luktpartikler inn igjen, til Jacobsons organ til analyse. Sånn lukter de.


Litt mer utdypet:
De fleste dyr lukter med nesen, men ikke slanger, og de fleste øgler. Disse bruker tungen sin, som er todelt ytterst, for når tunga er todelt passer den perfekt inn i jacobsons organ. Det som skjer er at slangen stikker ut tungen sin, ut i lufta. Da henter tungen inn luktestoffer fra luften. Så trekker den inn tungen, og fører den opp i jacobsons organ. Da registrerer organet hva slags luktpartikler den har på tungen, og finner ut hva det lukter. I og med at de lukter med tungen, kan de lukte hvilken side byttet er på! Kom det mest lukt av byttet på venstresiden av tungen, er byttet på venstre side av slangen, og motsatt. Genialt.


Øyet:
Mange av dyrene på jorda har øyelokk, men ikke slanger og enkelte øgler. Disse har et skjell over hele øyet, et gjennomsiktig skjell, som kalles "brillen". Dette tror man kommer fra et tidligere liv i havet, som en beskyttelse mot saltvann. Når disse bytter skinn, skifter de også skjellet foran øyet. Når de skifter øyeskjellet, blir det først helt grått, og blast, som på resten av kroppen:

Men, med dette skjellet blir øyet temmelig godt beskyttet. Om det kommer mye støv på skjellene, kan noen reptiler, som gekkoer, slikke dem rene med den lange tunga si. Andre reptiler har og et tredje øyelokk, som jevnt og trutt dras over skjellet på øyet, for å holde det rent. For eksempel krokodillen gjør dette.


Hemipenis
Hann- slanger og øgler har faktisk to peniser!

Under parring bruker de bare en. Hemipeniser ser helt forskjellige ut, avhengig av art. Det finnes peniser som kan ha noen slags kroker, så den ikke skal dette ut så lett.


Termoreseptorer
Dette er et slags varmefølsomt organ hos enkelte slangearter. Et organ som virker som et slags infrarødt syn, så de kan se i mørket. På slanger er dette noen slags groper som sitter foran på hodet. Alle medlemmene i familien Boidae (pytoner og boaer) unntatt slektene Aspidites og Calabari. Hos dem finnes termoreseptorene langs kjevene, enten med labialskjellene, som hos pytoner, eller mellom dem, som hos boaer. Alle medlemmer av familien Crotalidae (klapperslanger og lanseslanger) har to slike groper. Disse er plassert mellom høyre øye, og høyre nesebord, og motsatt. Ikke alle vipere har dette, men noen. Bare viperne som tilhører Crotalidae.

Dette er et meget godt utviklet organ, som er utrolig sensitivt ovenfor varme. Med disse kan slangene oppdage kroppsvarmen til et bytte i svarte natten. Noen forskere har gjort eksperimenter på hvor følsomme disse er, og det viser at termoreseptorene til Crotalidae (gropvipere) kan oppdage temperaturforskjeller på 0,003 grader celsius! Mens gropene til Boidae (pytoner og boaer), kan oppdage temperaturforandringer på 0,026 grader. Dette gjør at slangene kan danne seg et slags bilde av omgivelsene, akkurat som vi, bare med infrarødt syn. Liksom som et par ekstra øyer som de bruker til å se i mørket med. Det var ikke før en i 1937 før de fant ut hva gropene var til.


Dreping: Gift og kveling
Giftige slanger bruker ikke å holde dyret fast, som kvelerslanger gjør. De biter, pumper inn gift, og trekker seg tilbake. Dette for og ikke bli bitt/ skadet selv. Så løper byttet rundt med gift i kroppen og dør til slutt. Åssen finner da slangen byttet? Den kan lukte dyret og sin egen gift, så den lukter opp byttet og finner det, og spiser det opp.

Eller, så brukes de små tennene til å holde fast byttet, mens slangens kropp kveiler seg rundt byttet, og klemmer/ kveler, helt til byttet ikke har puls. Dette gjør slangene som kalles kvelerslanger.

Det som er likt for begge er at de sluker byttet helt. Det som da er utrolig, er at slangenes hals kan utvides slik at de kan svelge et bytte mye større enn seg selv! Da må de også hekte av kjevene fra hverandre. Kjeven til slanger er ganske spesielle: Nedre kjevebein er todelt hos dem, koblet sammen av en sene foran, som gjør at de to delene kan strekkes fra hverandre. Kjeve beina er ikke koblet rett på skallen, men til et annet bein, som igjen er koblet til skallen. Dette gjør at fleksibiliteten er mye høyere enn hos fks. mennesker.Kilder:
Vomeronasale organ - Wikipedia
The Reptipage: The vomeronasal organs
Science Show - 17/03/01: Jacobson's Organ
Hva er en slange? - Newton - NRK
Andre Artikler Dyrenett.no
http://ladywildlife.com/animal/howreptilessee.html
Introduksjonsside
Reptilfreaks
Slanger - Wikipedia
Andre Artikler Dyrenett.no


Legger kanskje inn litt bilder, og utvider den kanskje litt etterhvert

MVH: Olliw

PS. Noe som bør forandres på?
__________________
Faktablad om Kornsnok
Article Tools

Closed Article

Emner
egenskaper, organer, slanger

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Slanger og lyd? slizy Snoker 15 18-05-2010 17:47
3 nye slanger i heimen :D Enigma Boa og pyton 9 18-06-2008 15:00
"Egg slanger" john Helse og sykdommer hos reptiler 15 25-10-2006 18:08
slanger skorpman Helse og sykdommer hos reptiler 1 24-04-2004 16:55
slanger _riva_ Lover og regler 1 17-03-2004 16:24


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 08:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts