"
<!-- google_ad_section_start -->Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni<!-- google_ad_section_end -->
Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni
Published by TwixXxy Kvinne
25-09-2008
Standard Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni

Det mindre alternativ til en Skjeggis!
The Rankin's Dragon eller Pogona brevis, er en stigende stjerne blant herpetologer. Den stammer fra Sentral-og Vest Queensland, Australia. dvergskjeggiser er vanligvis rolige, men noen kan kreve ”temming”. Selv om de kan være kostbare, er dvergskjeggiser et vidunderlig valg for alle, fra nybegynnere til lang tid samlere. De er enkle å vedlikeholde i fangenskap så lenge deres grunnleggende behov blir møtt. Dvergskjeggamen er en mellomstor øgle som har en lengde på 30 til 35cm.

Vanlige navn: Pogona brevis, Pogona Henrylawsoni

Opprinnelig fra: Sentral-og Vest Queensland, Australia.

Størrelse: 30 til 35cm.

Temperament: vanligvis rolige, men noen kan kreve ”temming”.

Levelengde: 20år om den har gode forhold.

Terrariet: Unger kan bo i et terrarie på 27 liter (30x30x30). Yngre Rankin’s kan dra hverandre i halen og føtter hvis de ikke har nok mat. Et 72liter ( 60x30x40) eller 86liter(70x35x35) terrarie er tilstrekkelig for en hann og et par damer. Men jo større jo bedre.

Substrat: avisen, sand eller sand / jord blanding kan brukes som substrat.. Vi foretrekker å bruke vasket sand. Om natten eller når temperaturen er litt kjøligere vil Rankin's grave en seng i hjørnet av buret sitt. Sand gjør at ser fint, men babyen Rankin bør alltids holdes på avispapir/tørkepapir for å unngå forstoppelse. Forstoppelse er når et dyr spiser underlaget som forårsaker at underlaget klumper seg inne dyrets kropp. Dette kan i verstefall forårsake at dyret dør.

Dekor: Klatregreiner bør man ha for Rankin liker å klatre, fortrinnsvis under solplassen og innenfor 30cm av UVA og UVB lyset. Man kan legge til litt kork bark, chollawood, og godt sikret steiner for å holde dem opptatt. Mange plast og fiber glass steiner og huler er tilgjengelige og er mye lettere å vaske og steriliser. Jo større terrarie, desto mer underholdende vil ditt nye kjæledyr bli.

Flere i samme terrariet? Ha alltids øgler av samme størrelse sammen. Mindre dyr kan ikke konkurrere i tillegg for mat og solplassen. Ha aldri to hanner sammen fordi de vil skade og muligens drepe hverandre. Hvis du vil ha flere sammen er en hann og to hunner en bra kombinasjon.

Rengjøring: Når dvergskjeggamer gjør fra seg er det lurt å ta det bort med engang. Substratet kan skiftes på en gang i måneden og husk å fjerne avføringen daglig. Vann skal alltid være rent. Alle bur elementer skal være grundig rengjort med vann eller lignende en gang i måneden og husk å skylle grundig. Kontroller alle elektriske apparater så ofte som mulig for å unngå brannfare.

Belysning dvergskjeggamer er dag aktive, som liker å sole seg mye av dagen. Belysning bør være på 14timer i sommermånedene og 10timer i vintermånende. En god varmelampe er viktig for helse og velvære av denne arten. Husk at dyret bør aldri kunne komme borti den.. Dette kan føre til alvorlige forbrenninger og eventuelt død. Mange merkevarer er tilgjengelig, finn ut selv hvordan som er best for deg.. Naturlig sollys er best for Rankin's, men utendørs sollys er ikke praktisk i de fleste deler av den Norge. Så Rankin's som holdes innendørs skal ha hele spekteret belysning som ReptiSun5.0 eller ESU7 %. Begge er tenkt å tilby de beste nivåer av UVA og UVB prøver å etterligne naturlig sollys. UVB produserer vitamin/D3 som er viktig i stoffskifte av kalsium og phosporous. Det er også antas å bidra til å reversere effekten av metabolske Bone sykdom, en tilstand der ryggmargen bli svak og skjør og gjør det vanskelig for dyr å spise og utføre normale funksjoner. UVA bidrar Rankin er å opptre naturlig som å spise vaner og paring.
Alle lysene burde være koblet til en timer slik at Rankin's få samme dag / natt syklus hver dag.


Varme / Temp: Temperaturen på solplassen bør være 37-43˚c. Dagtid Tempen bør være ca 32-35˚c og 23-26˚c på den kalde siden. Natt tempen kan være så lav som 21˚c. Temperaturen bør være litt kjøligere i på vinteren. Ikke bruk varmesteiner. Øglen vil ligge på den i lange perioder av gangen, noe som forårsaker alvorlige forbrenninger og i verstefall dødsfall.

Fuktighet / vann: dvergskjeggamer er en art som foretrekker en semi-tørt miljø. Spray terra en gang hver annen dag for å hjelpe til meg hamskifte. Til babyer bør man spraye minst én gang daglig. En vannskål skal tilbys minst tre ganger i uken. Rankin er får en del væske fra grønnsakene de spiser. Det skal også sies at skjeggagamer liker og bade.

Kosthold / Mat: dvergskjeggamer spiser blant annet insekter, grønnsaker, og pellets. Yngre Rankin spiser mer insekter enn grønnsaker. Med tiden vil de foretrekke mest grønnsaker og ikke så mye insekter. Anbefaler og tilby friske grønnsaker, pellets, og en vannskål i terrariet så ofte som mulig, og tilby insekter i henhold til de individuelles appetitt

Grønnsaker: Mange grønnsaker er egnet for Rankin's. Noen av de beste inkluderer løvetann (sannsynligvis den beste), salat, gulrøtter, og squash og lignede. Mange forskjellige typer grønnsaker bør tilbys for å opprettholde et balansert kosthold. Alle grønnsaker bør vaskes grundig.

Insekter: Som en generell regel, insekter skal ikke være større enn bredden på hodet. Vanligvis brukes mat som sirisser, melormer og voksormer. Insekter bør dustes (den enkleste måten er i en plastpose) med vitaminer og mineraler. Korrekt bruk av kosttilskudd vil føre til en gladere, sunnere øgle, og vil redusere risikoen for metabolske bein sykdom Anbefaler REP-CAL Calcium/vitD3, Herptivite, og Mineraler. Disse kan bli kjøpes på nett eller på dyrebutikker (Ikke alle som har det vel og merke).

Unger: skal fôres med insekter 2-3 ganger daglig med grønnsaker og pellets tilgjengelig til enhver tid. Dette er alderen for å begynne å introdusere en rekke nye elementer nå som ungen er svært nysgjerrig. Man må også følge med at ungen får i seg veske og ikke blir dehydrert. Ungen bør overvåkes ved fôring tid for å forsikre seg om at de spiser og får i seg maten.

Voksen: skal fôres med insekter daglig eller annen hver dag, med grønnsaker og pellets tilgjengelig til alle tider. Voksne spiser mye færre insekter så mer grønnsaker bør tilbys. Fjern all mat eks dersom ikke spist innen 15-20min. Insekter vil gjerne finne på å gå i vannskålen til skjeggagamen så pass på og skift vann dersom dette skulle skje.

Kjønn: å se kjønn på en unge er vanskelig om ikke umulig før de er noen måneder. Man kan se kjønn på undersiden av Rankin's.
Hanner har en V-formet rad med utvidede pre-Anal porer (små hull) og hemipenal bulges (små buler) på undersiden av halen. Hunnene har pre-Anal porer som er mindre åpenbar og mangler hemipenal bulges.

Oppførsel: Hanner engasjerer seg ofte i hode bobbing, prøver å vise dominans over andre skjeggiser og for å få paring svar fra hunnene.(se bilde nedenfor) Hunner, unger, og sub-adulte hanner vil ofte bli sett engasjerende i arme vinking. Stående på tre føtter vinker de med en av forarmene i en sirkelbevegelse. Det antas å være en forsoning til den dominerende hannen. Skjeggiser slikker og smaker på det meste for å finne ut hva som kan spises i sine omgivelser.Sykdommer / plager: Den beste behandling er forebyggende, men ikke engang den beste eieren kan beskytte mot enkelte sykdommer. Tegn til sykdom inkluderer lange perioder uten aktivitet, redusert eller ingen spising, diaré, rennende nese, osv.

Morpher.
a)b) c) d)e) f) g)

Skjeggagam morpher. a Ghost; b Hypomelanistic; c Normal eller vill; d & e Orange Phase; f Red Phase; g denne ser kanskje litt oransje ut men det var faktisk sanden den hadde som substrat som farget av.

Div: I utgangspunktet er dvergskjeggamer det samme som en skjeggagam, men mindre. Skjeggagamer er ganske enkelt å avle og holde i fangenskap, så lenge behovet er oppfylt. Nybegynnere bør kjøpe skjeggiser som er rundt 6-8 uker eller voksne fordi de voksne kan være litt lettere å ta seg av enn unger.

Oversatt fra diverse caresheet på nettet
Article Tools

Closed Article

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Kommentarer til Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni Viridovipera Kommentarer til faktaarkene 3 27-09-2008 18:53
Pogona Vitticeps marcel Øglefakta 0 04-05-2008 22:51
Dvergskjeggagam, leoeser og mine tanker! jebfx Agamer 14 23-01-2007 11:29
Pogona vitticeps - Skjegg Agam mats123 Øglefakta 0 25-11-2006 19:10
Hjelp. med min pogona vitticeps Reptimex Agamer 1 02-08-2005 18:25


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 15:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts