"
<!-- google_ad_section_start -->Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk<!-- google_ad_section_end -->
Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk
Repti_queen
Published by Repti_queen Kvinne
05-06-2008
Standard Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk

Basiliscus plumifrons
Grønn basilisk

Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk-2337325208_495c79ba1b_o.jpg

Hunn

Latinsk navn: Basiliscus plumifrons
Populær navn: Green helmet basilisk, Crestet basilisk, Green crestet basilisk, plumed basilisk, jesus lizard, grønn basilisk, hjelmbasilisk.

Taksonomi:
Rike: Animalia
Phylum: Chordata
Klasse: Sauropsida
Orden: Squamata
Familie: Corytophanidae
Slekt: Basiliscus
Art: B. plumifrons

Skrevet av Repti queen

Generelt
Den grønne basilisken kommer opprinnelig fra mellom-Amerika rundt Costa Rica og lever dypt inne i skogene hvor det er veldig fuktig.
Blandt lokalbefolkning omtales den grønne basilisken med mange myter da kroppen har et utseende som kan minne om forhistoriske dinosaurer.
Mest underlig er kroppen til han basilsiken som har tre store ”krager” langs kroppen. En på hodet som egentlig består av to, en mindre og en større, for så en som går langs ryggen, og en som strekker seg langs halen. Hun basilsiken har kun en liten krage på hodet og er ikke like fremragende som hannen.
Deres mystiske utseende har gjort dem svært populære innen for reptilhobbien, problemet var at de første øglene som var viltfanget ikke tålte den lange reisen til europa og andre verdensdeler og døde av stress.
De er per i dag ikke utrydningstruet, og avles og i et større omfang i fangenskap.
Disse øglene er dårlige nybegynner øgler da de setter strengere krav til bur, temperatur og fuktighet, i tillegg er det øgler som ikke blir vennligsinnede da dem er ekstremt skvetne av natur.
De er også den eneste øglen som kan springe på vann, derav navnet ”Jesus øgle”. De kan springe opptil 20meter over vann hvis de får god nok fart. Dette er ena v deres teknikker for å unslippe rovdyr.

Det finnes fire kjente arter av Basiliscus som lever helt fra Maxico og ned til Brasil.
Basiliscus vittatus, også kjent som Brun eller Stripet Basilisk. Basiliscus basiliscus, Også kjent som vanlig basilisk. Basiliscus galeritus “Rød-hodet” Basilisk og til slutt GrønnBasilisk, Basiliscus plumifrons.

Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk-2337325196_8f307546bc_b.jpg

Hann

Terrarium
Det første man skal tenke på er at disse er trelenvende og kan nå størrelser på opptil en meter.
Det er stor forskjell på amerikansk standar og europeisk standar når det gjelder mål på terrarier. Begynn med stor fra begynnelsen av, basilsiker er utrolig aktive og bruker den plassen som blir gitt dem. Buret SKAL også ha et basseng, da de ofte gjerne tar seg en dukkert, og er fabelaktige svømmere.
Terrariet burde innredes med tanke på at dem klatrer mye, bunnareal er altså ikke så viktig som høyde. Et terrarium med målene 150cm*80*100* (Høyde, dybde, bredde) passer godt for et par eller en trio med 1.2.0 (Det skal ALDRI være mer enn en han per terrairum!) Men jeg anbefaler og lage det større. Personlig har jeg et som tilsvarer målene 180*100*150*, som skal huse 1.2.0


Temperatur og fuktighet
Basilisker kommer fra mellom-amerika hvor klimaet er tropisk. Dvs, vått og forholdsvis temperert. I terrariumet skal du etterligne disse forholdene. Gjennomsnittstemperaturen i hele terrariet skal ligge på 24-26 grader, mens i bunnen av terrariet kan temperaturen gå ned til 20 grader. De skal også ha en solplass hvor temperaturen når opptil 40 grader. Dett er utrolig viktig med tanke på metabolismen til reptiler, de trenger varme for å kunne fordøye maten riktig!
Natttemperaturen skal ligge på 22-24 grader i hele terrariet.
Fuktigheten bør ligge fra 70%-90% om dagen og 100% om natten. Dette kan oppnås ved å spraye (noe som er veldig tungvint) eller installere fogger (”tåkemaskin”) eller regnsystem (jeg kjører en blanding av alt).
Et vannbasseng nederst i terrariet vil hjelpe veldig på da vannet fordamper i løpet av dagen og hlyner fuktigheten. Vann skal skifter hver dag, da basilisker er ømfintlige mot bakterier og ofte drikker av samme vann som de bader og gjør i fra seg i. I tilleg til basseng burde egen vannskål plasseres høyt i terrariet.
Anvføring skal fjernes hver dag, med tanke på hygiene og baktere oppsamling.

Lys
Basilisker setter litt større krav til UV-lys hvis man vil få fram de riktige fargene i huden deres. Det skal til enhver tid være fullspektrum UV-lys i terrariet som står på fra 12-13timer dagen. Reptiglo 8.0 kan fint brukes hvis det er kombinert med 2.0
Hvis man tar basiliskene ut av terrariet og lar dem være borte fra UV-lyset vil man merke forskjell i farger etter bare noen minutter. UV-lyset hjelper også kroppen med å produsere vitamin D3 som er nødvendig for at kalsium skal kunne tas opp i kroppen og styrke sjelett og tenner.

Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk-2337325200_7a84c6b365_b.jpg

Hann

Mat og vitaminer.
Basilisker er omnivore, men dietten skal bestå i hovedsak av animalsk føde hvorav frukt kan bli gitt som tilskudd for ekstra vitaminer.
Basilisker trenger en variert diett som kan bestå av kakerlakker, sirisser, voksmøllarver, zhopobas og melormer, eller en og annen liten anole da de gjerne jaker litt.
En del av dietten til basilisker som er temmelig spesiell er fisk, små fisker. Har gitt guppy og det går ned på høy kant. Hvis man lager basseng, kan mann med fordel innrede dette med pumpe og filter og hive oppi fisker.
Skal man gi frukt kan man gi banan, fiken og mango et par ganger i uken.
Små basilisker (juveniles) skal ha mat på daglig basis så mye dem orker. Voksne kan mates annenhverdag, eller oftere, men en ”fastedag” vil dem bare ha godt av.

Basiliscus plumifrons - Grønn basilisk-2337325202_655772af7a_b.jpg

Hann

Håndtering
Basilisker er skvetne og nervøse av natur og håndtering anbeafles ikke, med mindre det er nødvendig da de lett blir stresset.
Hanner biter veldig gjerne eller gir deg et velfortjent pisk med halen om du kommer for nært innpå.
Hunnen jeg har er alikevel veldig bedagelig å ha med å gjøre, og er du heldig og med mye tolmodighet får du basilisker som tåler ditt nervær.

Kommentarer til månedens herptil juni 2008Foto: Thor Håkonsen
__________________
So there you are, dumbstruck look on your face, a reptile firmly attached to some part of your anatomy. What to do, what to do...
Article Tools

Closed Article

Emner
basiliscus, basilisk, grønn, plumifrons

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.reptilfreaks.no/forum/oglefakta/7918-basiliscus-plumifrons-gronn-basilisk.html
Skrevet av For Type Dato
Îòâåòû@Mail.Ru: ×òî çà ÿùåðèöà èç çîîìàãàçèíà ? This thread Refback 08-01-2012 01:10
Øglen, hjelmbasilisk - Kvasir This thread Refback 29-10-2010 12:04

Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
grønn anole cookiejar22 Gekkoer 67 22-04-2013 15:42
Grønn trepyton Shibiz Boa og pyton 3 23-04-2008 09:35
hvordan er det og ha vannagam eller grønn basilisk?? repti1234 Andre øgler 11 20-09-2007 18:42
Regnbueagam(agama agama)Gr¯nn basilisk(basilicus plumifrons leo Andre øgler 4 07-06-2004 23:01


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 15:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts