"
<!-- google_ad_section_start -->Panter kameleon (Furcifer pardalis, chameleo pardalis)<!-- google_ad_section_end -->
Panter kameleon (Furcifer pardalis, chameleo pardalis)
Factsheet om panterkameleoner
Published by andysmuck Mann
10-05-2009
Standard Panter kameleon (Furcifer pardalis, chameleo pardalis)

Rike: Animalia
Rekke: Chordata
Klasse: Reptilia
Orden: Squamata
Familie: Chamaeleonidae
Slekt: Furcifer
Art: Furcifer. pardalis (Cuvier, 1829)


Fant ingen caresheets om kameleoner her inne, så tenkte jeg kunne skrive ett om panterkameleoner siden jeg har tenkt å gå til anskaffelse av en. I tittelen brukte jeg begge latinske navn som kan/blir brukt om den. Ikke helt sikker på hvilket av de to navnene som blir mest brukt, men Furcifer er litt mer geografisk nøyaktig, og brukes om kameleoner med opphav på Madagaskar.


Geografi
Denne kameleonen kommer opprinnelig fra Madagaskar, men kan også bli funnet i Uganda og andre deler av Afrika. Den skal også ha blitt introduser til Mauritius.

Panterkameleonene varierer veldig i mønster og farge etter hvor de kommer fra. De forskjellige typene har fått navn etter hvor de ble funnet.
Det er hannene som er de mest fargerike, mens hunnene er lysebrune, men med variasjoner i mønster etter hvilken "locales"(locales brukes om de forskjellige fargemønstrene)de tilhører.

Locales:

-Nosy Be Panterkameleon er lyseblå.
-Ambanja Panterkameleon er grønn.
-Sambava Panterkameleon er røde og oransje.

Som kjæledyr

En fullvoksen hann kan bli opptil 50 cm, men de blir stort sett ikke større enn 40 cm. De blir stort sett ikke eldre enn 7-8 år. Kameleoner setter stort sett ikke så veldig pris på å bli holdt, mens noen vil gjerne klatre på deg. Du kan også venne den til deg ved å håndfore den.

Hjem

Kameleoner er veldig territoriale og det er derfor ikke særlig lurt å holde flere sammen i ett bur/terrarie. Om to hanner kommer for nær hverandre vil de blåse seg opp og begynne å gjøre "pushups" for å skremme hverandre. Slike kamper er vanlige ved parring blant kameleoner i naturen, da rivaliserende hanner vil dytte hverandre ned fra kvister/trær og vinneren får parre seg.

Kameleonene liker seg best i trær/busker og slikt, derfor er det lurt å ha ett høyt terrarie med ting som den kan klatre i. Om du ser på "klypene" dens så skjønner du fort at de er gode til å klatre. Levende planter vil simulere dens naturlige omgivelser veldig godt, samt bidra til økt luftfuktiheten.

Anbefalt størrelse på terrarie/bur er 60x60x120. Større er bedre, og gir en glad kameleon. Det anbefales stort sett nettingbur siden de har høye krav til luft. De er også glade i å klatre, noe som gjør glass lite populært. Hannene er spesiellt lite glade i å speile seg. Substrat trengs egentlig ikke siden kameleonen garantert vil få i seg noe når den spiser/jakter. De har ikke noen spesiell trang til å gjemme seg, men husk å gi den nok av grener og planter å klatre i.

Temperatur/klima

Mellom 32-36 C rundt "baskinglight" og rundt 26 i de andre mer kjølige delene av hjemmet dens. Den burde få 10-12 timer med fullspekterlys, altså UVA+UVB for å bla. bryte ned vitaminene korrekt. Kameleonene har varmesensorene sine på ryggen, så den vil kunne skade seg på f.eks varmematte.

Luftfuktigheten burde ligge på mellom 65%-85%.

Mat

Kameleoner er veldig kresne når det gjelder mat. De vil ha variasjon i kosten slik som vi mennesker.

Ting de kan spise
Sirisser, mealworms, butterworms, silkeormer, waxworms, pinnedyr, superworms. Vær sparsom med waxwormene siden de er svært fetende og ikke så alt for sunne. Jeg har hørt om folk som mater kameleoner med pinkies, men tviler på at dette er så veldig sunt. Pass på at kameleonen er stor nok isåfall, og at du varierer kosten.

Maten burde dynkes i vitamintilskudd som inneholder kalsium. Mat de yngre kameleonen hver dag, og de voksne annen hver. Kameleonen vil neppe spise mer enn at den blir mett, så mengden finner du fort ut av. Husk å gutloade fordyrene med anbefalt for.

Vann drikker de vanligvis ikke ut av skåler, men ifra dugg på planter. Spray vann på plantene dine hver dag. Du kan også gå til anskaffelse av en dripper/dryppesystem som den kan forsyne seg fra.Tegn på dehydrering kan være at øynene stikker mindre ut enn til vanlig.Kilder:
Panther Chameleon Care Sheet
PANTHER CHAMELEON CARE SHEET
Screameleons - Panther Chameleon Care Sheet

+Firefly's Encyclopedia of the Vivarium
__________________
"I spy something beginning with s..."
Article Tools

  #1  
By allan Mann on 28-04-2010, 02:30
Standard

Anbefalt størrelse på terrarie/bur er 55x45x75

Virker "litt" lite for et dyr på 40cm+..

Noen med erfaring som kan gå god for dette faktarket eller vil komme med innspill??
Svar med sitat
Comment

Emner
kameleon, panter kameleon

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Leopardskilpadde (geochelone pardalis Christoffer Skilpaddefakta 1 25-07-2015 02:50
Leopardsköldpadda-Geochelone pardalis Lottiz Skilpadder 5 21-07-2008 08:10
Kameleon panter kamelon twinker Andre øgler 16 10-11-2007 21:33
Yemen kameleon sirbjerke Andre øgler 6 31-05-2007 18:03


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 09:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts