"

Reptilfreaks.no > Reptil og leddyrfakta > Fakta-ark > Leddyr- og insektfakta > Insektfakta Chlorocola africana (før Smaragdesthes africana)

Insektfakta Her finner du våre faktaark om insekter.

Closed Article
 
LinkBack Article Tools Visningsmoduser
<!-- google_ad_section_start -->Chlorocola africana  (før Smaragdesthes africana)<!-- google_ad_section_end -->
Chlorocola africana (før Smaragdesthes africana)
Boavennen
Published by Boavennen Mann
16-09-2008
Standard Chlorocola africana (før Smaragdesthes africana)

Chlorocola africana (før Smaragdesthes africana)

Arten her 16 kjente underarter. De vanlige som holdes som terrariedyr er C. a. africana. C. a. smaragdina og C. a. oertzeni. Det er disse 3 som omfattes av denne teksten. Billene blir ca 2 cm og felles for disse er de strålende fargene.

Utbredelse og habitat.
Disse billene kommer hovedsakelig fra Kenya og Tanzania hvor den finnes i skogsområder. De er dagaktive og finnes på bakken, i busker og trær.

Terrarie.
Billene kan holdes i terrarier/petbokser/plastbokser som bør være minimum 25x25 cm i grunnflate for 5-6 dyr. Høyde og utforming av terrariet bør muliggjøre minst 10 cm (helst 15-20 cm) bunnsubstrat. Over dette skal det være plass til klatremuligheter. Terrariet bør ha god ventilasjon.

Innredningen kan gjøres på mange måter. Den enkleste måten er å bare ha noen få grener å klatre på. Videre kan en gjøre det mer forseggjort og lage et skogbunnshabitat. Av innredning kan en ha: bakgrunn av kork eller annet materiale som muliggjør klatring. Bunnen kan delvis dekkes med korkbark eller annen bark, mose, blader (tørkede krøllete blader er vanskelige for billene å gå på) eller greinstubber. Dette dekker substratet og gjør det lettere å holde substratet fuktig. En liten matskål kan en også ha. Klatremuligheter er oftest bestående av greiner som bør være litt tykkere enn billen. Noen foreslår også levende planter, mens andre sier at plantens røtter ofte blir spist av larvene, og er bortkastet.

Bunnsubstrat.
Substratet fungerer både som eggleggingssted for billene, og som oppvekststed for larvene.
Når i tillegg substratet er larvenes mat, skjønner man at dette er viktig for trivsel og avl.

Bunnmaterialet kan bestå at blandinger av følgende bestanddeler: Ugjødslet torv. Visne/halvt forråtnede blader av bøk, eik, frukttrær (i prioritert rekkefølge). De fleste setter disse i vann over natten for å drepe smådyr. Bladene kan så med fordel tørkes først og knuses til småbiter. Hvitved som er råtnet trevirke (helst fra bøk). Dette skal være av en slik karakter at en lett kan bryte av fliser og gjerne smuldre det med bare nevene. Det kan være en fordel å la dette ligge minst et døgn under vann for å drepe uønskede dyr som bor i trevirket. Etterpå kan en godt tørke de i sola, og så smuldre det opp i minst mulige biter. Humus. Dette er det øverste jordlaget i skogen. Ta dette gjerne fra en bøkeskog, men i alle fall fra en løvskog. Noen bruker også kokosfiber.

Det er mange meninger om sammensetning at substratet. Felles er at fra minst 50% bør bestå av visne/råtnende blader. Dernest minst 20% ugjødslet torv. Hvitved bør det også være godt av. Humus er også flott å bruke.

En slik blanding gjør at det holder godt på fuktighet, og at det er god mat for larvene.
Bunnlaget skal til enhver til holdes fuktig, men ikke bløtt. Dusj etter behov og husk at billene ikke liker direkte dusj, samt at dusjing på maten gjør at den råtner fortere. Husk også på at siden larvene spiser substratet, må det jevnlig fylles på med friskt bunnmateriale.

Ett godt råd er å samle opp blader om sommeren (bøka slipper bladene om våren), behandle og lagre de til vinterbruk. Knuses de tar de mye mindre plass. Det samme kan en gjøre med hvitveden.

Lys/temperatur/luftfuktighet.
For at billene skal trives, er det viktig med en fast døgnrytme. Lyset skal være på ca 12 timer daglig. Lyskilden er også en fin måte å høyne temperaturen i terrariet. Billene liker å sole seg under lyskilden.

Temperaturen i terrariet bør være mellom 24-28 grader. Nattesenkning ned til ca 20 grader kan en ha uten problemer, men det er ikke nødvendig. Er temperaturen for høy, forkortes billenes livssyklus. Er temperaturen for lav, vil larvenes utvikling forlenges.

Luftfuktigheten skal være forholdsvis høy (ca 60-80%). Den opprettholdes normal godt da det lett fuktige substratet gir fra seg fuktighet, samt at man dusjer substratet for å holde det fuktig.

Ikke bruk varmematte for å regulere temperaturen. Det tørker ut substratet. Lyskilden er normalt nok til temperaturregulering.

Fôr til billene.
I naturlige omgivelser spiser billene overmoden nedfallsfrukt og blomsternektar.
Dette må vi prøve å gjenskape i terrarieholdet. Mat gjerne med godt modnet banan, epler, pærer, melon, fersken eller annen søt frukt. Blomster, som f.eks løvetann, kan en også spe på med. Ellers er det noen som sverger til billegele.

Tilleggsfôr til larvene.
I substratet kan man godt legge biter med gulrot. Flere oppgir også at larvene vokser fortere og blir større hvis de får proteintilskudd. Dette da i form av hunde- eller kattemat.

Kjønnsforskjell.
En kan se forskjell på hanner og hunner, ved å snu billen, og se etter en langsgående strek bak på billen. Hunner har mangler denne streken helt, og er helt glatt. Hannen har den nevnte langsgående streken.

Forplantning og livssyklus.
Hunnene kan begynne å parre seg like etter de har kommet ut av puppen. Dette skjer hele den lyse tiden av døgnet. En befruktet hunn vil tilbringe mye tid nedgravd i substratet. Der legger hunn normalt 20-30 egg. Eggene klekker etter ca 2 uker, og en liten hvit larve kommer ut. Larven vokser på 3-4 måneder til 30-35 mm, og skifter på den tiden ham 3 ganger. Disse stadiene benevnes L1, L2 og L3. Dernest lager den seg en kokong og forpupper seg. Forvandlingen til bille (imago) tar mellom 4 og 6 uker avhengig av temperatur.

Egg à Larve à Kokong à Voksen bille (Imago) à Død.
2 uker à 3-4 mnd à 4-6 uker à 3-5 mnd à Evig.

Det er vanlig ved hold av rosenbiller å skille de forskjellige stadiene i livsløpet.
Noen plukker ut larver etter hvert, og likeledes med puppene, og holder dem avskilt.
Det vanligste er nok dog å fjerne hele substratet, med larvene i, og gi billene nytt substrat med jevne mellomrom. Dette gjøres gjerne en gang i måneden. På den måten vil larvene, og de kommende billene være ca samme alder. Merk at puppene skal ha det en anelse tørrere enn larvene, og det er også viktig å la de få ro, da billene inni puppene er meget skjøre.

Adferd.
Billene er meget aktive, og det er om formiddagen og tidlig ettermiddag de gjør mest av seg. De nyter å sitte høyt oppunder en lys/varmekilde og sole seg. De leter også rundt etter mat, og hannene etter parringsvillige hunner. Billene flyr godt og ofte, og benytter gjerne et ubevoktet øyeblikk til å stikke av. Når billen flyr, lager den en karakteristisk lyd, som når den flyr oppimot glassrutene blir ganske så intens.

Vær oppmerksom på at disse 3 underartene ikke skal holdes i samme terrarie, da hybridisering vil oppstå.

Arten er et meget bra valg for begynnere i hobbyen, da den regnes som meget lett å få til å trives. Dette kombinert med de fantastiske fargene og at den er ganske tilgjengelig, gjør arten til en sikker vinner.

Kilder:
Springhalen - Farvefrøer og foderdyr
amexo.dk
http://theraphosidae.com/bugweb/
Kryp & KrÀl
www.bugoholic.se


C. a. smaragdina


C. a. africana

C. a. oertzeni
__________________
Nød lærer naken kvinne å pul spinne (ska det vara)
Article Tools

Vedlagte miniatyrbilder
Chlorocola africana  (før Smaragdesthes africana)-img_2104_caa_p.jpg  
Closed Article

Emner
africana, chlorocola, smaragdesthes

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks areAlle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 08:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts