"

Reptilfreaks.no > Reptil og leddyrfakta > Fakta-ark > Leddyr- og insektfakta > Insektfakta Pachnoda marginata peregrina - Rosenbille.

Insektfakta Her finner du våre faktaark om insekter.

Closed Article
 
LinkBack Article Tools Visningsmoduser
<!-- google_ad_section_start -->Pachnoda marginata peregrina - Rosenbille.<!-- google_ad_section_end -->
Pachnoda marginata peregrina - Rosenbille.
Boavennen
Published by Boavennen Mann
28-06-2008
Standard Pachnoda marginata peregrina - Rosenbille.

Rosenbille. (Pachnoda marginata peregrina)Andre navn: Vanlig rosenbille, Rosenbagge, Congo-rosenbille og Saddleback fruit beetle.

Slekten Pachnoda består av over 100 arter og underarter. Mange av disse har veldig likt utseende, og kan være vanskelige å skille fra hverandre. I tillegg kan en og samme art se veldig forskjellig ut. Slekten finnes hovedsaklig i Afrika.

Den vanlige rosenbillen kommer fra skog og beplantede områder i Afrika, og finnes på bakken, samt i busker og trær.

Voksne biller er 2-2,5 cm, aktiv om dag og kveld, og går i fargene gult, rødbrunt og brunt. Undersiden er sort.

Billene spiser i vill tilstand hovedsaklig nedfallsfrukt og nektar. Her hjemme mates de med søt, gjerne overmoden frukt, eller ferdig billegele.

Billene trives best i terrarier eller petbokser med god lufting. Temperaturen bør være mellom 22 og 28 grader, da helst ca 25 grader. Varmematte frarådes, da den vil tørke ut bunnsubstratet.

Substratet skal være mellom 10 og 20 cm tykt og bestå av visnede og råtnende blader. Bøkeblader er mest brukt, men en kan også bruke blader av eik, bjørk eller frukttrær. Det er også bra og bruke det øverste laget av skogbunnen i bøkeskog, da dette er delvis nedbrutte blader. Bland dette med ugjødslet torv, og gjerne litt halvråttent, smuldret trevirke.
Substratet skal være fuktig, men ikke vått, og det gjør ikke noe om det tørker litt opp i toppen. Fukt lett 1-2 ganger i uken.

Larvene eter av substratet, så en må etterfylle med jevne mellomrom. Levende planter er det ikke noe vits å ha i terrariet. Larvene vil spise opp røttene, og plantene dør.

Billene er som regel aktive fra midt på dagen, og utover kvelden. Ha en døgnsyklus på 12/12 med en lampe over terrariet, så vil billene kose seg ”i sola”. Ellers fordrives tiden med spising eller parring.

En kan se forskjell på hanner og hunner, ved å snu billen, og se etter en langsgående strek bak på billen. Hunner mangler denne streken helt, og er helt glatte. Hannen har den nevnte langsgående streken. (Se ill.)


Hann.


Hunn.

Livssyklus:
En befruktet bille vil grave seg ned, og viser seg lite. Hun legger egg i substratet, og kan legge mellom 20 og 40 egg før den dør. Eggene ligger i ca 2 uker før de klekkes.
Larven er hvit med brunt hode, og har 6 bein. Etter 3-5 måneder som larve, forpupper den seg nede i substratet. Da har den rukket å bli 4-5 cm lang.
I kokongen forvandles larven til en bille i løpet av ca 4 uker, men det tar enda ca 2 uker før billen kryper ut, og opp i dagslys. Dette er for å herde skallet skikkelig.

Egg à Larve à Kokong à Bille til ”Herding” à Voksen bille (Imago) à Død.
2 uker à 3-5 mnd à 4 uker à 2 uker à 5-6 mnd à Evig.

Pachnoda marginata peregrina er den av fruktbillene som klart leder popularitetsstatistikken. Det skyldes nok delvis at de er meget produktive, og at larven brukes som fordyr.

Larvenes forsvarsmekanisme er å presse ut avføring. Denne lukter gammel banan, eller roser. Derav populærnavnet. Billene kan fly. Ikke særlig elegant, men hurtig.

Rosenbiller kan holdes sammen med andre billearter. Pass bare på at det ikke er en annen rosenbille-art (Pachnoda ssp.), da en vil få hybrider, og aldri få kulturen artsren igjen.


Kilder:
http://krypokral.se/ Forfatter: Stefan Phalagorn Bergström
http://www.einet.dk Exotiske Insekter.
Diverse andre nettsteder.
__________________
Nød lærer naken kvinne å pul spinne (ska det vara)
Article Tools

Vedlagte miniatyrbilder
Pachnoda marginata peregrina - Rosenbille.-vanlig_rosenbille.jpg  
Closed Article

Emner
marginata, pachnoda, peregrina, rosenbille

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Testudo Marginata søker partner! Uroplastix Skilpadder 2 06-06-2007 11:57


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 08:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts