"


Generelt om reptiler Omhandler pass og stell av reptiler - slanger, øgler, skilpadder etc.

Svar
 
LinkBack Trådverktøy Visningsmoduser
Gammel 20-03-2008, 17:50   #1
Reptilfreak
 

Medlem siden: Mar 2008
Meldinger: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Standard hjelp med valg av øgle og utstyr

hei.
jeg så en dokumentar om drageøgler på discovery(trur jeg) i går kveld også har jeg hatt lyst på et kjærledyr lenge så jeg tengte øgle måtte være perfekt. så fant jeg ut at jeg hadde litt lyst på en leo gekko for de virka ikke som de ikke trengte alt for store Terrarie(?). men jeg trenger litt info om Terrarie og forsjellig utstyr som jeg trenger og kanskje noen andre typer enn leo. har ikke bestemt meg enda.
jeg vet at det kanskje finnes masse tråder om akkurat dette på forumet men jeg er ikke så flink til å lete men har leta litt så hvis dere har noen linker eller lignene så hadde det vært fint.
mhv. Roger
Rawger er offline   Svar med sitat
Gammel 20-03-2008, 18:12   #2
Reptilfreak
 
Repti_queen sin avatar
 

Medlem siden: Feb 2006
Sted: Stavanger
Alder: 28
Meldinger: 1,629
Thanks: 31
Thanked 144 Times in 56 Posts
Standard

google er din venn. bruk søkefunksjonen her på forumet, eller sjekk ut faktaarkene.
__________________
So there you are, dumbstruck look on your face, a reptile firmly attached to some part of your anatomy. What to do, what to do...
Repti_queen er offline   Svar med sitat
Gammel 20-03-2008, 18:45   #3
Reptilfreak
 
nemesis230ce sin avatar
 

Medlem siden: Jan 2008
Sted: Østlandet
Alder: 36
Meldinger: 190
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Standard

Sitat:
Opprinnelig postet av Rawger Vis post
jeg vet at det kanskje finnes masse tråder om akkurat dette på forumet men jeg er ikke så flink til å lete men har leta litt så hvis dere har noen linker eller lignene så hadde det vært fint.
mhv. Roger
Sitat:
Opprinnelig postet av Repti_queen Vis post
google er din venn. bruk søkefunksjonen her på forumet, eller sjekk ut faktaarkene.
nemesis230ce er offline   Svar med sitat
Gammel 20-03-2008, 18:57   #4
Winter is coming
Admin
 
Jabbe sin avatar
 

Medlem siden: May 2006
Meldinger: 1,888
Thanks: 165
Thanked 107 Times in 68 Posts
Standard

Link til fakta arkene her på reptilfreaks;P
Reptilfakta - Reptilfreaks.no
__________________
"I love my snakes!"
-Steve Irwin- The Crocodile Hunter
Jabbe er offline   Svar med sitat
Gammel 27-09-2008, 21:30   #5
Reptilfreak
 
Mr Matsy sin avatar
 

Medlem siden: Jul 2008
Sted: Buskerud
Meldinger: 287
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Standard

Ser det bare er kjedelige linker her,så legger på diverse info om stell og hold av leopardgecko.
Dette er fra leopardgecko faktaarket her på forumet,men mer til hjelp kansje å lese det på denne måten.(?)
+ at andre kan gå inn på denne tråden og finne info.

Burde jeg skaffe meg leopard gecko? Her er det mange ting å ta hensyn til. For det første er dette dyr som krever mye større krav til eier når det gjelder hold av dyret, enn f.eks et hamster eller en undulat. Dette er eksotiske dyr som trenger noe helt annet enn norsk habitat og miljø i hjemmet sitt og de må ha spesielle krav til temperatur, substrat, for, osv… Disse tingene kommer jeg tilbake til senere i faktaarket. I tillegg er disse dyrene ulovlige, og skulle du bli tatt må du riktignok ut med en bot, men disse stakkars dyrene må mest sannsynlig bøte med livet. Så les nøye gjennom dette faktaarket og annen info du finner, og forsikr deg selv om at du kan holde dyrene til en viss grad skjult.
Når det er sagt, så er dette det perfekte nybegynner-reptilet og anbefales på det sterkeste til deg som ønsker deg noe litt annet enn de vanlige kjæledyrene som kanin eller undulat.


Generelt om leoser:
Leopard geckoer er nattaktive dyr og kommer opprinnelig fra Afganistan, Irak, Iran og India. Man finner dem som oftest i tørre og steinete ørkenområder men man kan også finne dem i lyse grassletter. Disse dyrene har blitt funnet i opptil 2000 meters høyde.
Leoser blir til vanlig omtrent 18-20 cm lang, og i underkant 20 år, men de kan bli opptil 25 år, og 25 cm lange.


Terrariestørrelse:
Til leoser er bunnareal viktigere enn høyde. Og en leo bør ha minimum ca 50*30 cm bunnareal, til 2 stykk burde man opp i 80*40. Er mange som holder dem i mindre terrarier, men dette er min anbefaling i og med at dette er veldig aktive øgler, og de vil også bli mye gøyere å se på viss de får litt plass å boltre seg på.

Substrat:
Her kan man bruke utrolig mye forskjellig, her er noen eksempler: Kunstgressmatte, sand, steinheller, osv… Det er mange som mener at sand er en risiko for leosene. I og med at det har forekommet forstoppelse hos dyrene grunnet sand. Men jeg personlig har enda ikke hørt om noen forstoppelser grunnet finkornet sand (hos voksne individer). så visst du skal bruke sand vil jeg på det sterkeste anbefale veldig finkornet sand, men vil selv heller anbefale steinheller som bunnsubstrat. Da får man en fin etterligning av geckoens naturlige habitat, det er lett å rengjøre samtidig som man slipper å tenke på risikoen sand kan medføre. Kunstgressmatte er jo også et greit alternativ, neste jeg syntes er litt negativt med dette er at det ikke hører hjemme i geckoens naturlige habitat. Men det er jo for så vidt pent for øye og lett å rengjøre. Men pass på at matten er så flat som mulig, uten noen ”hemper” som leosen kan skade tærne sine på.

Innredning:
Til disse geckoene er det viktig at man ikke bruker opp all plassen til innredning, de vil sitte pris på litt plass å løpe fritt på.
Som gjemmested får man mange fine huler og lignende i dyrebutikker. Husk på når du skal kjøpe/lage gjemmesteder at disse dyrene trives godt i en litt trang hule. Men husk at geckoen skal ha grei nok plass til å komme inn og ut, uten noen store problemer. MINST et gjemmested per leo. Disse dyrene er bakkelevende, men de liker også godt å klatre litt, så en mangroverot eller lignende vil være ypperlig for leosene å leke seg litt med. Utenom dette kan man innrede med litt steiner og planter med mer. Noe toalett trenger man ikke å tenke på, disse dyrene vil finne seg et passelig sted og bruke dette som toalett. Alle geckoene vil da bruke samme sted til dette formålet, og visst de driter på et sted som absolutt ikke passer deg, kan du prøve å flytte på avføringen. Det er da mulig at dem vil begynne å legge fra seg der du har flyttet avføringen. Man vil også trenge en vannskål og en fuktboks til dyrene.

Fuktboks: En fuktboks er enkelt og greit en fuktig boks, hvor geckoene skifter ham og evt legger egg. Til dette vil du trenge en passelig stor boks, som alle geckoene i terrariet enkelt kan oppholde seg i, og snu seg samtidig. En plastboks fra IKEA funker bra til dette. Inne i fuktboksen skal man ha vermeculite. Dette er et substrat som holder godt på fuktighet, og man får kjøpt dette i alle dyrebutikker. Vermeculite’n må man fukte såpass godt at man så vidt kan presse en dråpe ut av substratet med hånden. Pass på å opprettholde denne fuktigheten. Man må også selvfølgelig ha et passende hull i boksen som dyrene kan gå inn og ut av. Visst man lager dette hullet selv må man passe godt på å pusse kantene litt, slik at det ikke er noen skarpe ulumskheter som leosen kan skade seg på. Minst halve fuktboksen bør stå på den varme siden av terrariet.

Fuktighet og temperatur:
Leosene sitt naturlige habitat er veldig tørrt, men dem vil gjerne trenge litt ekstra fuktighet når dem skal legge egg, hamskifte osv. Så lenge du har en fuktboks til dette, samt en vannskål er det egentlig ikke nødvendig å spraye i terrariet.
Temperaturen bør ligge på rundt 30-32 grader på en varm side som bør dekke mellom 1/3 og halve terrariet. For å fikse denne temperaturen trenger du en varmematte som du får kjøpt i dyrebutikken. Denne skal UNDER terrariet og ikke inne i terrariet hos dyret da dette kan medføre brannskader. Også viktig at matten kommer under substratet slik at geckoene kan få varmen fra bakken.
Resten av terrariet kan ligge på rundt 24-27 grader.

Flere leoser i et terrarium:
Mange lurer på om det er mulig å ha en jente og en gutt sammen. Dette er selvfølgelig mulig, men jeg personlig vil anbefale å ha minst 2 jenter pr hann av den enkle grunn at gutten kan være litt bøllete ovenfor jenten og det vil da være greit for jentene å ”dele” litt på bøllingen slik at du unngår utmattelse hos noen av geckoene dine. Man kan ellers ha flere jenter sammen uten store problemer. Men husk at disse geckoene egentlig ikke har noe behov for romkamerater og trives like godt alene.
Visst du skal ha flere i kollektiv er plass og rikelig med gjemmesteder utrolig viktig! Alle geckoene bør være på omtrent samme størrelse også, så unngår du at minstemann blir herset med.

For:
Leoser spiser det meste av insekter/kjøtt som den får i munnen. Men som basisfor vil jeg anbefale:
Kakkerlakker, sirisser og gresshopper. Disse tre kan du gjerne variere litt med. Man kan også gi en del annet som litt snacks av og til: Pinkies, zophobas, melorm, rosenbiller, osv…

Men pass på at dette ikke på noen måte overskygger basisforet, som inneholder det av næring en leo trenger.
Mat gjerne geckoen din annenhver/hver tredje dag. for den da helt til den er mett. Eneste grunnen til å ikke gjøre dette må vel være at geckoen din er merkbart overvektig. Da kan du gjerne kutte litt ned til vekten stabilliserer seg. Leopard geckoer trenger kalk/vitamintilskudd til maten. Dette skal drysses godt over maten før du forer, til hvert måltid. Et slikt tilskudd får du kjøpt hos de fleste dyrebutikker. Det står 2:0 med store bokstaver på boksen, og dette tilskuddet inneholder alt av vitaminer, næringsstoffer og kalk som geckoen din trenger.

Disse geckoene anbefales på det sterkeste! De er aktive, nydelig å se på, lett å håndtere og overhode ikke agressiv.
Faktaark rett på tråden;P
__________________
Mr Matsy er offline   Svar med sitat
Gammel 27-09-2008, 21:34   #6
Reptilfreak
 
Mr Matsy sin avatar
 

Medlem siden: Jul 2008
Sted: Buskerud
Meldinger: 287
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Standard

Du spør også etter forslag til andre øgler så legger til et faktaark og dversheggagamen.
(Også fra forumet) Dvergsheggagamen er en rimelig grei art og er en mini versjon av sheggagamer og har mye likt stell.

Det mindre alternativ til en Skjeggis!
The Rankin's Dragon eller Pogona brevis, er en stigende stjerne blant herpetologer. Den stammer fra Sentral-og Vest Queensland, Australia. dvergskjeggiser er vanligvis rolige, men noen kan kreve ”temming”. Selv om de kan være kostbare, er dvergskjeggiser et vidunderlig valg for alle, fra nybegynnere til lang tid samlere. De er enkle å vedlikeholde i fangenskap så lenge deres grunnleggende behov blir møtt. Dvergskjeggamen er en mellomstor øgle som har en lengde på 30 til 35cm.

Vanlige navn: Pogona brevis, Pogona Henrylawsoni

Opprinnelig fra: Sentral-og Vest Queensland, Australia.

Størrelse: 30 til 35cm.

Temperament: vanligvis rolige, men noen kan kreve ”temming”.

Levelengde: 20år om den har gode forhold.

Terrariet: Unger kan bo i et terrarie på 27 liter (30x30x30). Yngre Rankin’s kan dra hverandre i halen og føtter hvis de ikke har nok mat. Et 72liter ( 60x30x40) eller 86liter(70x35x35) terrarie er tilstrekkelig for en hann og et par damer. Men jo større jo bedre.

Substrat: avisen, sand eller sand / jord blanding kan brukes som substrat.. Vi foretrekker å bruke vasket sand. Om natten eller når temperaturen er litt kjøligere vil Rankin's grave en seng i hjørnet av buret sitt. Sand gjør at ser fint, men babyen Rankin bør alltids holdes på avispapir/tørkepapir for å unngå forstoppelse. Forstoppelse er når et dyr spiser underlaget som forårsaker at underlaget klumper seg inne dyrets kropp. Dette kan i verstefall forårsake at dyret dør.

Dekor: Klatregreiner bør man ha for Rankin liker å klatre, fortrinnsvis under solplassen og innenfor 30cm av UVA og UVB lyset. Man kan legge til litt kork bark, chollawood, og godt sikret steiner for å holde dem opptatt. Mange plast og fiber glass steiner og huler er tilgjengelige og er mye lettere å vaske og steriliser. Jo større terrarie, desto mer underholdende vil ditt nye kjæledyr bli.

Flere i samme terrariet? Ha alltids øgler av samme størrelse sammen. Mindre dyr kan ikke konkurrere i tillegg for mat og solplassen. Ha aldri to hanner sammen fordi de vil skade og muligens drepe hverandre. Hvis du vil ha flere sammen er en hann og to hunner en bra kombinasjon.

Rengjøring: Når dvergskjeggamer gjør fra seg er det lurt å ta det bort med engang. Substratet kan skiftes på en gang i måneden og husk å fjerne avføringen daglig. Vann skal alltid være rent. Alle bur elementer skal være grundig rengjort med vann eller lignende en gang i måneden og husk å skylle grundig. Kontroller alle elektriske apparater så ofte som mulig for å unngå brannfare.

Belysning dvergskjeggamer er dag aktive, som liker å sole seg mye av dagen. Belysning bør være på 14timer i sommermånedene og 10timer i vintermånende. En god varmelampe er viktig for helse og velvære av denne arten. Husk at dyret bør aldri kunne komme borti den.. Dette kan føre til alvorlige forbrenninger og eventuelt død. Mange merkevarer er tilgjengelig, finn ut selv hvordan som er best for deg.. Naturlig sollys er best for Rankin's, men utendørs sollys er ikke praktisk i de fleste deler av den Norge. Så Rankin's som holdes innendørs skal ha hele spekteret belysning som ReptiSun5.0 eller ESU7 %. Begge er tenkt å tilby de beste nivåer av UVA og UVB prøver å etterligne naturlig sollys. UVB produserer vitamin/D3 som er viktig i stoffskifte av kalsium og phosporous. Det er også antas å bidra til å reversere effekten av metabolske Bone sykdom, en tilstand der ryggmargen bli svak og skjør og gjør det vanskelig for dyr å spise og utføre normale funksjoner. UVA bidrar Rankin er å opptre naturlig som å spise vaner og paring.
Alle lysene burde være koblet til en timer slik at Rankin's få samme dag / natt syklus hver dag.


Varme / Temp: Temperaturen på solplassen bør være 37-43˚c. Dagtid Tempen bør være ca 32-35˚c og 23-26˚c på den kalde siden. Natt tempen kan være så lav som 21˚c. Temperaturen bør være litt kjøligere i på vinteren. Ikke bruk varmesteiner. Øglen vil ligge på den i lange perioder av gangen, noe som forårsaker alvorlige forbrenninger og i verstefall dødsfall.

Fuktighet / vann: dvergskjeggamer er en art som foretrekker en semi-tørt miljø. Spray terra en gang hver annen dag for å hjelpe til meg hamskifte. Til babyer bør man spraye minst én gang daglig. En vannskål skal tilbys minst tre ganger i uken. Rankin er får en del væske fra grønnsakene de spiser. Det skal også sies at skjeggagamer liker og bade.

Kosthold / Mat: dvergskjeggamer spiser blant annet insekter, grønnsaker, og pellets. Yngre Rankin spiser mer insekter enn grønnsaker. Med tiden vil de foretrekke mest grønnsaker og ikke så mye insekter. Anbefaler og tilby friske grønnsaker, pellets, og en vannskål i terrariet så ofte som mulig, og tilby insekter i henhold til de individuelles appetitt

Grønnsaker: Mange grønnsaker er egnet for Rankin's. Noen av de beste inkluderer løvetann (sannsynligvis den beste), salat, gulrøtter, og squash og lignede. Mange forskjellige typer grønnsaker bør tilbys for å opprettholde et balansert kosthold. Alle grønnsaker bør vaskes grundig.

Insekter: Som en generell regel, insekter skal ikke være større enn bredden på hodet. Vanligvis brukes mat som sirisser, melormer og voksormer. Insekter bør dustes (den enkleste måten er i en plastpose) med vitaminer og mineraler. Korrekt bruk av kosttilskudd vil føre til en gladere, sunnere øgle, og vil redusere risikoen for metabolske bein sykdom Anbefaler REP-CAL Calcium/vitD3, Herptivite, og Mineraler. Disse kan bli kjøpes på nett eller på dyrebutikker (Ikke alle som har det vel og merke).

Unger: skal fôres med insekter 2-3 ganger daglig med grønnsaker og pellets tilgjengelig til enhver tid. Dette er alderen for å begynne å introdusere en rekke nye elementer nå som ungen er svært nysgjerrig. Man må også følge med at ungen får i seg veske og ikke blir dehydrert. Ungen bør overvåkes ved fôring tid for å forsikre seg om at de spiser og får i seg maten.

Voksen: skal fôres med insekter daglig eller annen hver dag, med grønnsaker og pellets tilgjengelig til alle tider. Voksne spiser mye færre insekter så mer grønnsaker bør tilbys. Fjern all mat eks dersom ikke spist innen 15-20min. Insekter vil gjerne finne på å gå i vannskålen til skjeggagamen så pass på og skift vann dersom dette skulle skje.

Kjønn: å se kjønn på en unge er vanskelig om ikke umulig før de er noen måneder. Man kan se kjønn på undersiden av Rankin's.
Hanner har en V-formet rad med utvidede pre-Anal porer (små hull) og hemipenal bulges (små buler) på undersiden av halen. Hunnene har pre-Anal porer som er mindre åpenbar og mangler hemipenal bulges.

Oppførsel: Hanner engasjerer seg ofte i hode bobbing, prøver å vise dominans over andre skjeggiser og for å få paring svar fra hunnene.(se bilde nedenfor) Hunner, unger, og sub-adulte hanner vil ofte bli sett engasjerende i arme vinking. Stående på tre føtter vinker de med en av forarmene i en sirkelbevegelse. Det antas å være en forsoning til den dominerende hannen. Skjeggiser slikker og smaker på det meste for å finne ut hva som kan spises i sine omgivelser.Sykdommer / plager: Den beste behandling er forebyggende, men ikke engang den beste eieren kan beskytte mot enkelte sykdommer. Tegn til sykdom inkluderer lange perioder uten aktivitet, redusert eller ingen spising, diaré, rennende nese, osv.

Morpher.
a)b) c) d)e) f) g)

Skjeggagam morpher. a Ghost; b Hypomelanistic; c Normal eller vill; d & e Orange Phase; f Red Phase; g denne ser kanskje litt oransje ut men det var faktisk sanden den hadde som substrat som farget av.

Div: I utgangspunktet er dvergskjeggamer det samme som en skjeggagam, men mindre. Skjeggagamer er ganske enkelt å avle og holde i fangenskap, så lenge behovet er oppfylt. Nybegynnere bør kjøpe skjeggiser som er rundt 6-8 uker eller voksne fordi de voksne kan være litt lettere å ta seg av enn unger.


Mvh
Mr Matsy
__________________
Mr Matsy er offline   Svar med sitat
Gammel 28-09-2008, 00:21   #7
Reptilfreak
 
leo77 sin avatar
 

Medlem siden: Feb 2008
Meldinger: 1,743
Thanks: 48
Thanked 67 Times in 46 Posts
Standard

Hvist ikke jeg blander folk her nå Så har denne personen kjøpt en kjempe fin leo for en stund siden nå
leo77 er offline   Svar med sitat
Gammel 28-09-2008, 13:59   #8
Reptilfreak
 
Freddy90 sin avatar
 

Medlem siden: Jun 2005
Sted: Trondheim/Stavanger
Alder: 29
Meldinger: 1,489
Thanks: 159
Thanked 162 Times in 107 Posts
Standard

Sitat:
Opprinnelig postet av leo77 Vis post
Hvist ikke jeg blander folk her nå Så har denne personen kjøpt en kjempe fin leo for en stund siden nå
hehe, tror det er en gammel tråd som ble "bumpet" opp.. 20-03-2008 var siste innlegg opprinnelig.
__________________
Mvh Fredrik (aka Freddy)
Freddy90 er offline   Svar med sitat
Gammel 28-09-2008, 14:49   #9
Reptilfreak
 
leo77 sin avatar
 

Medlem siden: Feb 2008
Meldinger: 1,743
Thanks: 48
Thanked 67 Times in 46 Posts
Standard

Jupp,,derfor jeg skrev det jeg skrev
For jeg veit hvem han kjøpte den av
leo77 er offline   Svar med sitat
Gammel 28-09-2008, 15:12   #10
Reptilfreak
 
Freddy90 sin avatar
 

Medlem siden: Jun 2005
Sted: Trondheim/Stavanger
Alder: 29
Meldinger: 1,489
Thanks: 159
Thanked 162 Times in 107 Posts
Standard

Sitat:
Opprinnelig postet av leo77 Vis post
Jupp,,derfor jeg skrev det jeg skrev
For jeg veit hvem han kjøpte den av
hehe, akkurat..

Og det gjør du vel ja
__________________
Mvh Fredrik (aka Freddy)
Freddy90 er offline   Svar med sitat
Svar

Emner
hjelp, med, utstyr, valg, øgle

Trådverktøy
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Tråd Tråd starter Forum Svar Siste melding
Lyst på øgle. Trenger litt hjelp:) mgo1990 Gekkoer 57 07-07-2007 22:49
Hjelp med id - hvilken øgle er dette? JanEgil Øgler 6 29-04-2007 09:56
Kjøpe min første øgle! :D ... Trenger Hjelp... Reptil-Elsker Agamer 52 19-04-2007 20:59
Hjelp med valg reptilcrayzy Taranteller 1 09-09-2006 21:23
Valg 05 _Nagash_ Småprat 2 08-09-2005 07:14


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 11:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts