Reptilfreaks.no

Reptilfreaks.no (http://www.reptilfreaks.no/forum/)
-   Fôrdyr - Hva mater vi med (http://www.reptilfreaks.no/forum/fordyr-hva-mater-vi-med/)
-   -   Hvordan du selv kan avle opp ”Zophobas” larver! (http://www.reptilfreaks.no/forum/fordyr-hva-mater-vi-med/9062-hvordan-du-selv-kan-avle-opp-zophobas-larver.html)

Varanen69 07-12-2003 05:00

Hvordan du selv kan avle opp ”Zophobas” larver!
 
Hvordan du selv kan avle opp ”Zophobas” larver!

Zophobas morio blir også kalt for kjempemelormer.

Zophobas er bille som er omtrent 3 cm lang. Avkommet fra denne billen blir til larver som blir ca. 5-6 cm lange når de er ferdig utvokste, disse larvene brukes som animalsk føde til innsektspisende terrariedyr. Zophobas inneholder mye fett ca. 97% så man skal ikke bruke denne larven som basis for, men kun som et supplement til det andre foret. Larvene kan holdes på larve stadiet i opptill 3-5 mnd og noen ganger lengre også.

Temperaturer: Larvene holdes best i rom-temperatur, de må aldri utsettes for alt for høy varme eller for kulde, da vil de dø. Men selve eggene klekkes best i litt høyere temperatur enn rom-temperatur, rundt ca. 27-30°.

Fuktighet i boksen er viktig, det får man ved å spraye bunn subtratet med vann i form av en blomster sprøyte eller lignende. Det bør sprayes med vann omtrent annenhver dag.

Hvordan får man larven til å forvandle seg til en bille? Zophobas larver er å få kjøpt i de fleste dyrebutikker i dag. Når du får de voksne larvene hjem, så legger du dem en og en i hver sin lille boks, f.eks. slike små plastikk bokser som man oppbevarer filmruller i, tomme medisin bokser, eller bokser som man får pizza saus i eller lignende, som du lager små luftehull i. Disse skal være halvfulle med tørr torvblanding i eller noe lignende. For det er når larven blir alene og at den ikke har noe tilgang på mat og at den har det mørkt og tørt, som den vil sette i gang med forvandlingen fra larve til bille. Hvis den har stor plass og kryper sammen med mange flere larver vil den ikke forvandle seg til en bille. Etter omtrent 2-3 uker blir de til nymfer og etter ca. 2-4 uker blir de til biller.

Hvordan billene legger egg? Når larvene er blitt til ferdige utviklede biller, så legger man disse over i en større boks, f.eks. en pet-boks, is boks, terrarium, tomt akvarium eller lignende med fuktig torvblanding, eller et annet bunnsubtrat som ikke mugner hvis det blir fuktig. La dem stå i rom temperatur, eller om du får til en 27-30° i boksen så vil det fungere bedre. Da er de straks i gang med å legge egg og produsere nye larver. Billene vil automatisk begynne å parre seg med hverandre og legge egg på løpende bånd. Så etter hvert som larvene vokser opp så legger du dem over i en annen boks, slik at du har larver og biller hver for seg. Så er det bare å gjenta prosedyren, da vil du ha nok tilgang på fordyr etter hvert. Billene kan leve og legge egg i opptill 1år og 1bille kan legge opptill 1.500 egg pr.år.

Husk på at billene både kan klatre og fly, så det er viktig å ha lokk på boksen som de oppbevares i og husk at du må ikke glemme luftehull, det er viktig med bra ventilasjon og de må ha luft, fuktighet og mat for at de skal overleve.

Hva gir man billene og larvene å spise? Det spiller ikke så stor rolle hva man gir til disse glupske små dyrene, bare det ikke mugner (unnvik f.eks. brød og havregryn) de spiser stort sett alt som matrester, frukt, grønnsaker, potet biter, eple biter og lignende. Strø gjerne på med litt kalk og vitaminer på maten du gir til dem, da får du et fullgodt for til dyrene dine. Glemmer du og mate Zophobas’ene så hender det at de til og med spiser bunn subtratet.


Lykke til…………:-)

Mvh
Trond
Varanen69

Axb3 08-01-2010 16:36

Hvordan du selv kan avle opp "Zophobas" larver!
 
Hvor lang tid tar det før billene klekker ut av puppen??

gadfader 12-01-2010 10:17

det tar en god stund.. klarte det selv.. men av en eller annen merkelig grunn doede billene etter to uker

Lailande 12-01-2010 11:43

Jeg er uenig i to av tingene... Substratet trengs ikke sprayes, og de klatrer ikke på glatte vegger.

Mine holdes helt tørt, da maten som ikke blir spist med en gang mugner om det blir fuktig. Isteden har jeg syltetøylokk med vann oppi, så de drikker når de vil.

Og har aldri hatt noe trøbbel med at de flyr eller klatrer ut. De klarer ikke klatre på plastikkvegger, så bare hold veggene 30-40 cm over substratet så flyr de ikke heller.

Men legg oppi en trerot, det er både mat og gjemmested for larvene når de vokser.

Ellers et supert faktaark:)

KarlKanibal 25-03-2010 20:55

Zophobas billene flyr heller ikke..

Lailande 26-03-2010 07:01

Jo de kan faktisk fly... Dvs de gjør forsøk på det. Jeg så det selv da jeg flyttet treroten deres over i en annen boks som var lavere.

KarlKanibal 26-03-2010 19:12

I forbindelse med at jeg holder på å skrive zophobas faktablad selv, har jeg lest flere steder at de ikke kan fly. Jeg har heller aldri opplevd det.. Og, å gjøre forsøk på å fly og det å faktisk lette fra bakken er jo to forskjellige ting..

Lailande 26-03-2010 19:28

Tja, den lettet fra treroten og havnet på andre siden av kjøkkenet. Ca 3m... der gikk den bums i veggen.

KarlKanibal 26-03-2010 20:19

Sitat:

Opprinnelig postet av Lailande (Innlegg 134523)
Tja, den lettet fra treroten og havnet på andre siden av kjøkkenet. Ca 3m... der gikk den bums i veggen.

Humh.. ok, jeg tar deg på ordet!

shadow 25-11-2010 19:25

hvis boksene er store vil de allikevel bli biller????hva er bra som bunn substrat???hvor lenge lever de i larvestadiet????


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 06:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c)