Reptilfreaks.no

Reptilfreaks.no (http://www.reptilfreaks.no/forum/)
-   Andre insekter (http://www.reptilfreaks.no/forum/andre-insekter/)
-   -   mel biller? (http://www.reptilfreaks.no/forum/andre-insekter/4776-mel-biller.html)

duefjes 25-10-2007 22:09

mel biller?
 
hei jeg har noen melormbiller å noen av de store melormbillene zohrabis eller hva nå di heter :P husker aldri det navnet :P

men jeg lurer på om disse 2 billene kan gå sammen ? å formere seg sammen? eller blir det bare galt det?

tijoka 26-10-2007 03:45

mel biller?
 
Zophobas mener du vel :) her er noe info :P


Oppdrett av Zophoobas-larver

Zophobas morio blir også kalt for kjempemelormer.
Zophoobas er en bille som er omtrent 3 cm lang. Avkommet fra denne billen blir til larver som blir ca. 5-6 cm lange når de er ferdig utvokste, disse larvene brukes som animalsk føde til innsektetende terrariedyr. Zophobas larver inneholder ca. 97% fett så man bør ikke bruke denne larven som basisfor, men kun som et tilskudd til det andre foret.
Larvene kan holdes på larvestadiet i opptil 3-5 mnd og noen ganger lengre også.
Temperaturer:
Larvene holdes best i rom-temperatur, de bør ikke utsettes for alt for høy varme eller for mye kulde, da kan de dø. Eggene klekkes best i litt høyere temperatur enn rom-temperatur, rundt ca. 27-30°C.
Fuktighet i boksen er viktig, det får man ved å spraye bunnsubtratet med vann ved hjelp av en blomster sprøyte eller lignende. Det bør sprayes med vann omtrent annenhver dag.
Hvordan får man larven til å forvandle seg til en bille?
Zophobas larver er å få kjøpt i de fleste dyrebutikker i dag. Når du får de voksne larvene hjem, legger du dem en og en i hver sin lille boks. Små filmrullbokser, tomme medisinbokser, pizzasausbokser og lignende er fine å bruke, så lenge man husker å lage små luftehull i dem.
Disse skal være halvfulle med tørr torvblanding eller lignende. Når larven blir alene og ikke har noe tilgang på mat, har det mørkt og tørt så vil den sette i gang med forvandlingen fra larve til bille.
Hvis den har stor plass og kryper sammen med mange flere larver vil den ikke forvandle seg til en bille. Etter omtrent 2-3 uker blir larvene til pupper og etter ca. 2-4 uker blir puppene til biller.
Hvordan billene legger egg?
Når larvene er blitt til ferdig utviklet biller, så legger man disse over i en større boks, f.eks. en pet-boks, is boks, terrarium, tomt akvarium eller lignende med fuktig torvblanding, eller et annet bunnsubstrat som ikke mugner hvis det blir fuktig. La dem stå i romtemperatur, eller om du får til en 27-30° i boksen så vil det fungere bedre. Da er de straks i gang med å legge egg og produsere nye larver. Billene vil automatisk begynne å parre seg med hverandre og legge egg på løpende bånd. Så etter hvert som larvene vokser opp så legger du dem over i en annen boks, slik at du har larver og biller hver for seg. Så er det bare å gjenta prosedyren, da vil du ha nok tilgang på fordyr etter hvert. Billene kan leve og legge egg i opptill 1 år, 1 enkelt bille kan legge opptill 1.500 egg pr.år.

Husk på at billene både kan klatre og fly, (selv har jeg aldri opplevd at de har fløyet, men de kan visst det) så det er viktig å ha lokk på boksen som de oppbevares i og husk at du må ikke glemme luftehull, det er viktig med bra ventilasjon og de må ha luft, fuktighet og mat for at de skal overleve.

Hva gir man billene og larvene å spise?
Det spiller ikke så stor rolle hva man gir til disse glupske små dyrene, bare det ikke mugner (unngå f.eks. brød og havregryn) de spiser stort sett alt som matrester, frukt, grønnsaker, potetbiter, eplebiter osv. Strø gjerne på med litt kalk og vitaminer på maten du gir til dem, da får du et fullgodt for til dyrene dine. Glemmer du og mate zophobas’ene så hender det at de til og med spiser bunnsubstratet

Tatt fra nettet ett eller annet sted! :)

Kilde:
http://www.reptilfreaks.no/index.php...=viewtopic&t=7
http://dyrenett.no/no/s/artikkel.asp...dre&h=d&id=187
http://www.repti.net/repti2/index.ph...&PAGE=2&ID=100
http://www.reptilweb.no/index.php?op...d=41&Itemid=25

Tror det er Trond aka Varanen69 som har skrevet dette.
Moderator Nagash 8)

duefjes 26-10-2007 13:52

mel biller?
 
takk for masse info :D fik jeg svar på noe av det andre jeg å lurte på :D

men lurer forsat på om jeg kan ha melorbiller å Zophoobasbiller i samme terra??

tijoka 26-10-2007 15:25

mel biller?
 
vet ikke om de vil spise på hverandre men du kan jo prøve noen, å følge med :)

ymar 26-10-2007 17:41

Re: mel biller?
 
De kan gå sammen... jeg pleide å kjøpe ca 50 larver, sette de i små bokser uten mat i ett mørkt skap, holde litt øye med de til de klekker og blir biller, for så sette alle sammen i en stor boks med masse for og korn og greier. Etter en stund blir det en haug med små larver som er genialt for til f. eks pilgift. Du kan også vente til larvene vokser seg litt til, og vips så har du for til ett stort spekter av dyr,.

Mvh
Ymar

Miroxx 26-10-2007 18:03

mel biller?
 
Alle mine zophobas bare dør!:P enten blir de mat, eller så dår de bare:s blir bare skall gijen

duefjes 26-10-2007 18:19

mel biller?
 
skal disse billene ha det no spes fuktig? hva er best som bun? torv eller mel? det er til billene jeg skal avle på de å vill ha de samlet, sleper jeg å ha flere boker overalt :P

ymar 26-10-2007 19:06

Re: mel biller?
 
Helt greit det. men for at de skal bli biller må de være alene, uten mat i mørket.
Først da blir de biller og kan formere seg.

Miroxx: De skal ha det knusk tørt, men ha en liten boks med litt fukt i avls boksen, slik at de små larvene kan trekke der og ikke tørke ut. F. eks en agurkskive i en liten plast boks med noen hull i.

Du kan bruke stort sett alt i avlskassene. Men jeg pleide å kjøre havregryn og så fore med frukt og grønnt.

Lykke til.

duefjes 27-10-2007 00:19

mel biller?
 
nei for jeg har noen biller nå ser du ;) så ville se om de 2 billeartene kune gå i samme bur.

men når de leger egg da må de vell ha foktig torv vell? for å fokte havregryn blir bare gris syns jeg. eller?

jeg har klart å avle frem melormer :D de hade jeg i en boks med torv, men lurer på om det er bra med torv til de nyføte larvene??

ymar 27-10-2007 15:40

mel biller?
 
ikke ha noe fukt i boksen. men ta gjerne en liten boks inne i boksen med noe fuktig torv. men ville nok hatt mangen fler enn to vist jeg skulle giddet å prøve å avle litt...


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 04:35.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c)