"


Amfibiefakta Her finner du våre faktaark om amfibier.

Closed Article
 
LinkBack Article Tools Visningsmoduser
<!-- google_ad_section_start -->Pilgift frosker<!-- google_ad_section_end -->
Pilgift frosker
Published by betaman30
18-01-2008
Standard Pilgift frosker

Pilgiftfrosker

Taxonomy
Rekkefølge : Anura
Familie : Dendrobatidae
Slekt: Dendrobates
Art: Dendrobates auratus (Grønn Pilgiftfrosk)

Beskrivelse

D. auratus-frosker kommer opp i størrelser på omtrent 3 til 4 cm. Frosker i noen lokale områder kan nå opp mot 6 cm. Fargevariantene er mange, noe som hovedsakelig blir basert på geografisk område. De mer vanlige fargedraktene er svart og enten grønn eller lett blå med svarte sammenbindinger eller flekker. Stripene eller flekkene kan variere fra blå, blå-grønn, grønn, gul-grønn, eller hvit.

D. tinctorius er en meget stor pilgiftfrosk. De når lengder opp mot 4 til 5 cm. Størrelsen varierer, noen kan nå hele 6 cm.

Pilgiftfrosker er kjent for deres vakre farger. Disse fargene varsler eventuelle rovdyr om at de er giftige. Noen vitenskepsmenn tror at froskenes mønster også fungerer som kamuflasje blant skogens skygger.

Leveområder og miljø

Pilgiftfrosker lever i regnskogen fra sentral- til sørlige Sør-Amerika. D. auratus er funnet på Stillehavskysten fra sørlige Costa Rica til nordlige Colombia og på den Karibiske kysten av Nicaragua til Colombia og øya av Tobago. Det er også en stabil befolkning på Oahu, Hawaii, etter de ble introdusert i 1932. D. tinctorius er funnet i Suriname, Fransk-Guiana, og Guyana. De er også blitt funnet i et lite område av Brasil, nærmere Suriname.

Leveområdene til arten D. auratus er våt, tropisk regnskog, i nærheten av en dam eller strømmedne vann. De er også funnet i sekundære skoger og dyrket land. D.tinctorius lever hovedsakelig i regnskog. De tilbringer mestedelen av dagen nede ved vann.

Mat i det ville

Menyen består hovedsaklig av edderkopper og små insekter, som maur og termitter. De fanger deres bytte ved å bruke deres klebrige tunger.

Dyrehagens mat

De mates med små sirisser og andre små insekter daglig.

Reproduksjon

Parringssesongen for D. Auratus forekommer gjennom hele regnsesongen fra midten av Juli til midten September.
Hannene har et detaljert ritual for å tiltrekke maker. Hannen lager en rullene lyd, for å tiltrekke seg kvinner. Etter at ”frieriet” er komplett, legger hunnene opp til 40 egg på noen blader. Eggene er innpakket i en geléaktig substans for beskyttelse mot uttørking.
I løpet av den to ukers utviklingsperioden, returnerer hannen til eggene regelmessig fpr å kontrollere dem. Etter at rumpetrollene klekker ut, svømmer de opp på hannens bak og han bærer dem til et sted som er passende for ytterligere utvikling, slik som våte huller i trær og grener, små dammer, våte kokosnøtt skall, og selv i blikkbokser og bildekk.

Bromeliads er også brukt, men ikke så mye som hos andre arter. Rumpetrollene er festet til hannens rygg i en slimsekk, som er oppløselig bare i vann slik det ikke er noen sjanse for dem til å falle av. Etter at de har kommet til deres endelige destinasjon, blir rompetrollene overlatt til seg selv. De trenger ytterligere tre måneder til utvikle seg til små frosker.

Livs lengde
De kan leve mer enn ti år i fangenskap.

Status
Disse froskene er ikke listet opp som truet og er avlet i fangenskap for kjæledyrehandelen. Men, ødeleggelsen av miljø pga levesteder forårsaker at antallet virker til å avta.

Visste du at..?

Pilgiftfrosker er kalt pilgiftfrosker fordi noen av de innfødte stammene bruker giften til å smøre inn pilene sine med. Ikke alle pilfrosker er dødelige, det er bare tre arter som regnes som meget farlig for mennesker. Arten som regnes som den farligste er Phylobates terriblis. Giften, batrachotoxin , kan drepe mange små dyr eller mennesker. Disse froskene er funnet i Colombia langs de vestlige skråningene av Andes. Vitenskepsmenn tror at disse froskene oppnår deres gift fra en spesifikk midd og andre insekter som de eter i det ville. Disse insektene får mest sannsynlig giften fra deres vegetabilske diett. Så dermes er ikke disse froskene giftige i fangenskap.

Informasjonskilde
All eller del av denne informasjonen ble gitt av det Dyr Ulikhet Vev og Museum av Zoologi av Universitetet av Michigan.
Det kommer fram her med deres tillatelse. Den originale forfatteren av denne informasjonen var Rachel Schafer.
For mer informasjon, samt referanser, ser Dyret ulikhetsvevkonto for denne arten, her :
Animal Diversity Web Plasser/konti/informasjon/Dendrobates_auratus. html.
Article Tools

Vedlagte bilder
  
Closed Article

Emner
froske, pilgift
Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Pilgift. trenger tips og råd om oppsett. Beowulf Frosker, Padder og Salamandere 26 25-10-2015 15:56
Pilgift? Skaffe seg! Hvor? Nero Frosker, Padder og Salamandere 9 18-02-2008 13:07
Froske for Fôrdyr 21 30-10-2007 04:53
Froske eiere Janern Småprat 9 14-02-2007 01:36


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 19:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts