"
<!-- google_ad_section_start -->Skjegg agam - Pogona Vitticeps<!-- google_ad_section_end -->
Skjegg agam - Pogona Vitticeps
Marcel
Published by marcel Kvinne
04-05-2008
Standard Skjegg agam - Pogona Vitticeps

Vitenskapelig navn: Pogona Vitticeps
Norsk navn: Skjeggagam
Hører til: Agamer, Skjellkrypdyr og sauropsider
Antall Pogona arter: 7
Habitat: Ørken
Utbredelse: Australia

Arter:
Pogona Barbata
Pogona Henrylawsoni
Pogona Microlepidota
Pogona Minima
Pogona Minor
Pogona Nullarbor
Pogona Vitticeps
UV-Lys
Det er helt nødvendig med UV-lys for at Skjeggagamen skal ha det bra.
Lysrøret skal være 40cm fra Skjeggagamen og plasseres der den er mesteparten av dagen. Husk også at det ikke må ligge glass mellom lysrøret og skjeggagamen, da den ikke gir noen effekt.

Varmelampe
100 eller 150watts spotlight fungerer bra, trenger nødvendigvis ikke så sterk lampe, Kommer an på avstanden mellom lampe og sol plass. Pass på at lampen ikke står sånn til at Skjeggagamen har mulighet til å komme nær den og brenne seg. Kan være lurt og ha reservelamper hjemme.

Lys
lyset bør være på ca 14timer under sommer halvåret og 10-12timer under vinter halvåret.
Ungene bør ha på lyset ca 12-14timer under vinterhalvåret, i og med at de ikke går i dvale som voksne skjeggagamer. Lyset bør tennes og slukkes til samme tid hver dag.

Temperaturer
Temperaturen bør ligge på ca 22-25 grader på den kalde siden av terrariet.
Den varme delen av terrariet bør ligge på ca 30-32grader. For mye varme kan være like farlig som for lite varme. Sol plassen bør ha ca 38-40 grader for at Skjeggagamen skal kunne fordøye maten. Det kan være lurt å kjøpe digital termometer, slik at du kan måle temperaturen på den kalde siden og sol plassen. Om natten kan temperaturen synke til ca 20 grader, uten at dette er farlig.
Anbefaler også varmematte under terrariet som kan slås på når det er nødvendig.
Husk også å ikke legge varmematten direkte på glassplaten, Det finnes en mulighet for at glasset kan sprekke.

Bunn substrat
De fleste skjeggagamer går på sand, det har sine fordeler og ulamper. Det ser fint ut og er billig, men det kan også forårsake forstoppning, som kan medføre til død om skjeggagamen skulle spise mye av sanden. Sand er ikke naturlig for skjeggagamer som mange tror. I Australia der skjeggagamer kommer i fra er sanden utblandet med jord og senere hardt pakket til et hardt uynderlag, dermed får ikke skjeggagamen i seg så mye sand.
Når man velger å bruke sand, sjekk etter at sanden du kjøper er gift fri. Evt. kjøp hos en dyrefortetning. Unger skal ikke gå på sand, det er farlig om de skulle spise noe av sanden, Det kan sette seg i halsen eller lage «baller» i magen og føre til fortsoppelse.
Heller ikke bruk bark, småstein eller sagspon. Det er livsfarlig om de skulle spise noe av det.

Innredning
Skjeggagamer liker å klatre, så det bør være muligheter for en del klatring. Grener og andre ting du setter opp skal være stabile og sikre slik at skjeggagamen føler seg trygg, ikke faller ned eller velter det. Det skal også være gjemme sted på den kalde og den varme siden i terrariet.

Terrariets størrelse
Pass på at terrariet er stort nok, jo større jo bedre. Terrariet skal være minst 120x70x70 for en voksen skjeggagam. Har du to stk skal terrariet være minst 150x70x70. Lengden og dybden bør være større en høyde, da skjeggagamer for det meste er bakke levende. Jordbruksverket i Svarrige anbefaler en bunn flate på 0,90 kvm til en skjeggagam.

Rengjøring
Hver dag skal avføring og gamle matrester kastes. Avføringen er veldig viktig at blir fjernet så fort som mulig, så det ikke danner seg parrastitter og bakterier.
Ca en gang i uken tar du ut innredningen og skrubber det i varmt vann.
Minst hver tredje uke tar du ut allting i terrariet, vasker terrariet, bytter bunnsubstrat.
Lag en bøtte med vann og Virkon (desinfeksjonsmiddel, se lenger ned).
Vask all innredning i denne desinfeksjonen. Hell deretter kokende vann over det som har vært i desinfeksjonen.
Glasset i terrariet kan man bruke Klorhexidin 2 % som man får kjøpt på apoteket. Hell det over i en spray flaske og spray på glassplatene innvendig, la virke noen minutter, og tørk av og skyll.
Denne varianten er enkel, men ikke så effektiv som Virkon blandingen.

Det tar en stund før man vender seg til «vaske» rutinene hos din skjeggagam, men det hører også til når man har en reptil. Det er livsviktig for at din skjeggagam skal ha det bra, så slurv aldri med rengjøringen.


Virkon er et oksydativt overflate desinfeksjonsmiddel med bred draps effekt på bakterier, virus og sopp. Skånsom for mennesker, natur og miljø. Påvirkes ikke av organisk materiale. Virkon leveres i tabeletter som sikkrer rett dosering. Kort virketid.
Registrert og godkjent av SLV (statens legemiddelverk) og registrert i TKVDN (teknisk komite for vask og desinfeksjon i næringsmiddelindustrien).
Virkon er i dag et av de meste brukte desinfeksjonsmiddeler på norske sykehus. Brukes også innen næringsindustrien, svømmehaller, treningssentere og lignende.

Kalk og vitaminer
Det er veldig viktig at skjeggagamen din får i seg de næringsstoffene som den trenger.
Men er langt på vei med riktig og variert kost, men det holder ikke bare med det når man har en skjeggagam i fangenskap, de trenger ekstra med kalk og vitaminer.
Det er en hel jungel med informasjon om hva og hvor mye skjeggagamen skal ha, så les alltid vedlegget eller på boksen du kjøper.
Kjøp en boks med kalk og en boks med vitaminer, Ikke kjøp en bok som inneholder begge deler. Grunnen er enkel, skjeggagamen skal ha mer kalk en vitaminer, derfor er det enklest å dele på det når men har en boks av hver.

Kjøp en boks med rent kalk og en boks som inneholder D3-vitamin.
Hver tredje gang gir du den med D3-vitamin, ellers gir du rent kalk. D3-vitamin trengs for at skjeggamenen din skal kunne tilgodegjøre seg UVB-lyset ordentlig og dermed ta til seg kalk.
Skjeggagamen kan få kalkbrist selv om du gir tilstrekkelig med kalk, om du ikke gir den tilstrekkelig med D3-vitamin. D3-vitamin finnes i mulitivitaminene.
D3-vitaminer kan overdoseres, så ikke overdriv! Les velegget eller på pakken!

Gi kalk hver gang du gir sirriser, det de voksne får 3-5 kalkede sirriser annen hver dag og ungene kan få kalkede sirriser 2ganger om dagen. Det er vanskelig å si hvor mange sirriser, siden de spiser så forskjellig i perioder i oppveksten. Så ta hver tredje gang kalk med D3-Vitamin og ellers ren kalk.

Gi vitaminer en gang i uken til voksne skjeggagamer og hver fjerde dag til ungene.
Multivitaminer inneholder alt din skjeggagam trenger av vitaminer.

Grønnsaker
Ikke bli urolig om skjeggamen din som liten ikke spiser grønnsaker. Selv om den ikke spiser grønnsakene, så sett inn et fat hver dag med friske grønnsaker, etter noen måneder begynner den nok å interessere seg.
Om skjeggagmen ikke begynner å spise grønnsakene etter noen måneder, så skjer opp grønnsakene i små biter, legg litt grønnsak i skjeggagamens munn.
Et knep er å sette inn kun grønnsaker, før man f.eks går på jobb, også kan du gi sirisser når du kommer hjem igjen, da er det ikke noe annet en grønnsaker når skjeggagamen er sult, og du nesten tvinger den til å spise grønnsakene. Pass på at du ikke gir mat rett før lyset (varmen) skrus av, siden skjeggagamen trenger minst en time med lys (varme) for å kunne fordøye maten.
Ellers kan du gi kun grønnsaker en 3-4 dager, for å «tvinge» den til å spise grønnsaker.
De kommer til å spise uansett når de er sultne.
Når du får skjeggagamen som liten er det bare å gi den så mange forskjellige grønnsaker som mulig, start fra begynnelsen av. Får du en skjeggagam som voksen, kan det hende du må «omskolere» den til å begynne å spise grønnsaker, eller at den kun er vandt til en type grønnsaker. Gi den så mange forskjellige som mulig. De skal ha variert kosthold for å få næringen de trenger.
Når du skal «omskolere» skjeggagamen til å spise grønnsaker eller flere typer grønnsaker, så bruk tipsene som står nevnt ovenfor.

Vann
Det kan forekomme at skjeggagamene ikke drikker av vannskålen som skal stå i terrariet med friskt vann hver eneste dag. Så lenge skjeggagamen får i seg mye grønnsaker for den mye vann derfra.
Man skal også spraye friskt vann inn til skjeggagamen hver dag, om man sprayer litt på nesen, så vil skjeggamen begynne å drikke av vannet du sprayer om den er tørst. Om den begynner drikke av vannet du sprayer, ikke stopp å spray før skjeggagamen slutter å drikke.
Selv om du sprayer og den drikker av det, i tillegg spiser grønnsaker, får den i seg mye vann, Den skal fortsatt ha en skål med friskt vann hver eneste dag.
Får skjeggagamen for lite vann kan den bli hard i magen, og få vanskeligheter med fordøyingen og avføringen.
Uttørkning/dehydrering er den vanligste grunnen til at skjeggagamer dør.
Det er ditt ansvar at du gir tilstrekkelig med vann.

Bad
Skjeggagamer har godt av å bade et par ganger i uken, 10-25 minutter per gang.
Bade skjeggagamen gjør du fordi den blir også skitten, som alt annet. Men hovedgrunnen
er at om skjeggagamen er tørst, så kommer den til å drikke av vannet. Dessuten tar skjeggagamen til en viss grad vann gjennom huden.
En annen ting er at skjeggagamen ofte bæsjer i vannet, det er ganske praktisk egentlig, da tar du ut skjeggagamen, skyller den i lunket vann, og hell ut badevannet i do.
Om skjeggagamen bæsjer rett etter at du har satt han i badet, så bytt vann, slik at den får de 10-25 minuttene med bad i rent vann.

Bruk en stor balje med flat bunnplate. På bunn av baljen legger du et lite håndkle, grunnen til dette er at skjeggagamer blir nervøs om den ikke kjenner at bunn er ”trygg” å stå på og at den ikke skal skli. Vannet skal være lunket (kjenn på innsiden av håndleddet), om det er for varmt for deg, så er det for varmt for skjeggagamen. Fyll baljen med det lunkede vannet, senk skjeggagamen langsomt ned mens den sitter i håndflaten din. Vannet skal rekke skjeggagamen opp til siden av ryggen, altså hode skal være over vann.
Når den har vært i vannet en god stund kan du bruke en veldig myk tannbørste og børste løst og forsiktig, dette kommer han til å like. Bruk absolutt ikke såpe, det er uttørkende.

Skrevet av Marcel
Foto: Marcel

Her kan kommentarer til måndens art mai 2008 skrives
__________________
Det sies at en kvinne må være dobbelt så dyktig som en mann for å lykkes. Men er det så vanskelig da?
Article Tools

Vedlagte bilder
   
Closed Article

Emner
pogona, vitticeps

Article Tools
Visningsmoduser

Regler for innlegg
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på innlegg / tråder
Du kan ikke laste opp vedlegg
Du kan ikke redigere meldingene dine

BB kode er
Smilier er
[IMG] kode er
HTML kode er Av
Trackbacks are
Pingbacks are
Refbacks are


Lignende tråder
Article Article Starter Category Comments Siste melding
Kommentarer til Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni Viridovipera Kommentarer til faktaarkene 3 27-09-2008 18:53
Dvergskjeggagam - Pogona Henrylawsoni TwixXxy Øglefakta 0 25-09-2008 22:11
Pogona vitticeps - Skjegg Agam mats123 Øglefakta 0 25-11-2006 19:10
Hjelp. med min pogona vitticeps Reptimex Agamer 1 02-08-2005 18:25


Alle tider vises som GMT +1. Klokken er nå 18:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.3.0
Reptilfreaks (c) Custom vBulletin Skin By: ForumMonkeys
no new posts